Cilj Sindikata srpske policije, osim poštovanja i unapređenja prava zaposlenih u MUP, jeste i podizanje ugleda policijske profesije. To podrazumeva davanje podrške svim onim koji časno, pošteno i revnosno obavljaju svoj posao, a pozivanje na odgovornost onih koji ne zaslužuju da se bave policijskim poslom.

I mediji, u okviru svog društveno odgovornog delovanja, trebalo bi da čine isto. Međutim, sve više smo svedoci da novinari, ili oni koji se novinarima nazivaju, koriste svaku priliku da, zarad senzacionalizma, a to znači velike čitanosti i velike zarade, sa namerom ili kao plod neodgovornosti i lenjosti da se informacije provere, objavljuju neistine i na taj način nepravedno narušavaju ugled policijske profesije. Time se čini medveđa usluga društvu, a ide na ruku onima protiv kojih se društvo bori – kriminalcima.

Tako je i juče i danas u pojedinim štampanim i elektronskim medijima izašao članak u kojem se posredstvom neistina, dezinformacija i insinuacija, a uz podršku određenih kriminalnih struktura blati ugled policijske profesije, MUP, ali i države Srbije.

Osećajući potrebu da zaštitimo svakog časnog i poštenog policijskog službenika, ovim putem objavljujemo demanti više novinskih i elektronskih članaka u vezi sa fotografijom policijskog vozila marke „pajero“ na zaduženju kod načelnika PS Tutin Nermina Zećirovića, na čijoj haubi stoji H.A. iz Tutina.

01.Policijski-sluzbenici-u-Tutinu-docekuju-ministra-velika

U tekstu se navodi da je otac H.A. moćan kriminalac koji se bavi nedozvoljenom trgovinom, švercom i drugim kriminalnim radnjama u Tutinu, da je fotografija uslikana u neposrednoj blizini imanja ovog čoveka, te da, pozivajući se na „izvor“, šverc nije moguć bez uključivanja policije u kriminalne radnje, sa aluzijom upravo na načelnika PS Tutin.

Linkovi ka tekstovima: http://www.blic.rs/vesti/hronika/ne-moze-nam-niko-nista-sin-mocnog-svercera-cigareta-skace-po-dzipu-direktora-policije/0bxwjd9?ref=fbblic

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/veliki-skandal-potresa-mup-u-tutinu-haris-adilovic-skace-po-dzipu-direktora-policije-clanak-2336115

http://sandzakpress.net/veliki-skandal-potresa-mup-u-tutinu-otac-svercer-a-on-skace-po-policijskom-dzipu?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

U saopštenju medijima predsednik SSP Lazar Ranitović je naveo da smatra skandaloznim da mediji objavljuju neproverene tekstove i prenose vesti, gde pompeznim naslovima čine nepovratnu štetu ne samo policiji, već i državi Srbiji i svim građanima, a na korist upravo švercera i drugim pripadnicima kriminalnih miljea.

Obaveštavamo javnost i medije da je fotografija uslikana ispred Srednje tehničke škole i Gimnazije u Tutinu pre oko 5 meseci kada je više od 20 policijskih službenika ove policijske stanice odazvalo se akciji dobrovoljnog davanja krvi, a kojom prilikom je načelnik Zećirović ustupio vozilo policijskim službenicima kako bi se prevezli do škole u cilju dobrovoljnog davanja krvi (o kojem, uzgred, niko nije izveštavao). Dakle iza fotografije vidi se Srednja tehnička škola i Gimnazija koje ustupaju jednu prostoriju za potrebe dobrovoljnog prikupljanja krvi, a ne kuća oca H.A. kome je bez ikakvog povoda dat epitet kriminalca kako stoji u tekstu, dok je čovek zaposlen kao pomoćni radnik u školi koji nema veze sa švercom niti kriminalom. Što se tiče same fotografije i događaja, policija je već preduzela sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, identifikovala lice koje se nalazi na fotografiji, o tome obavestila nadležno tužilaštvo, koje se izjasnilo da u radnjama H.A. nema elemenata krivičnog dela, već da se radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira, nakon čega je policija protiv H.A. podnela prekršajnu prijavu nadležnom prekršajnom sudu. Netačno je i da je načelnik PS Tutin istog dana vratio predmetno vozilo kako bi prikrio i zataškao događaj, već je predmetno vozilo, četiri meseca nakon ovog događaja, tj. 3. juna, na zahtev načelnika PU Novi Pazar vozilo vraćeno u sedište PU, ali ne zbog bilo kakvog zataškavanja, jer je ceo postupak već bio okončan, već iz razloga da bi ono bilo korišćeno za izvršavanje drugih policijskih poslova i zadataka u sedištu PU Novi Pazar.

Kao što se vidi, načelnik PS Tutin gospodin Nermin Zećirović je svoj posao obavio u skladu sa zakonom, tj. u skladu sa zakonom preduzeo je sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti u konkretnom slučaju, ništa nije zataškavao, već naprotiv – od kada je na mestu načelnika PS Tutin više puta je presecan lanac šverca dok su izvršioci bili lišavani slobode i sprovođeni nadležnim sudskim organima. Zbog toga postoje indicije da su upravo kriminalne strukture naručioci ovakvog teksta, a sve u pokušaju da se nanese šteta gospodinu Zećiroviću.

Još jednom, apelujemo na medije da svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i časno, tj. poštujući novinarski kodeks, te da u najkraćem roku objave demanti i bar delimično otklone štetu pričinjenu načelniku PS Tutin i policijskoj profesiji u celini, a time ujedno pokažu da ova „vest“ nije bila plod zle namere, već kao posledica obmane od strane određenih interesnih grupa.

 

Služba za informisanje SSP
Boban Đorđić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.