Beograd, 10.01.2017. godine, – Pre par dana je aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević, u izjavi za medije, saopštio da su direktori pojedinih škola napravili velike a nepotrebne troškove ministarstvu i da on to neće tolerisati. Povod je bila činjenica da su „škole u Srbiji u izgubljenim sporovima napravile dugovanja od oko 215,5 miliona dinara koje će ministarstvo morati da pokrije“. Gospodin Šarčević je uputio pismo svim direktorima sa poslednjom opomenom da će biti pokrenuti krivični postupci protiv onih koji nastave da „srljaju“ u sudske postupke za koje znaju da će biti izgubljeni.

Sindikat srpske policije na to može reći samo – svaka čast gospodine ministre! Tako se radi! A ne kao u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde se skoro pa ne zna ni ko pije ni ko plaća. U stvari zna se – piju neodgovorni rukovodioci a plaćaju radnici!

MUP je verovatno rekorder, među svim ministarstvima, po visini planiranih sredstava za sudske troškove i kazne. Čak milijardu i dvesta miliona dinara (1.200.000.000) u budžetu ministarstva za 2017. godinu namenjeno je toj svrsi. A to je duplo veća cifra od prošlogodišnje.

Naime, u prošloj 2016. godini isplaniranih i opredeljenih 600 miliona dinara bilo je nedovoljno. Ta sredstva su utrošena već polovinom godine a onda su usledile prinudne sudske naplate. Sedmično je sa računa MUP skidano po oko 50 miliona po izvršnim nalozima suda. Kao rešenje tog gorućeg problema neko genijalan se dosetio da zabrani nagrađivanje zaposlenih i tako spasi budžet!

Podsetimo, ovde se radi o prinudnim naplatama po tužbama zaposlenih za neplaćeni prekovremeni rad, noćni rad, rad na dane državnih praznika i naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla. Tužbe datiraju od pre desetak godina, kada su „stručnjaci“ iz MUP-a smatrali da smo mi izuzeti iz pravnog sistema države, da Zakon o radu i njime priznata radna prava, ne važe u policiji. Smatrali su sebe jačim od suda, drsko i bahato sistemski uskraćivali prava zaposlenima, ali eto, konačno i to stiže na naplatu.

Pre par godina, rukovodstvo Sindikata srpske policije predložilo je tadašnjem ministru, da MUP ponudi sporazum za vansudsko poravnjanje, kojim bi se zaposleni (koji ga prihvate) odrekli zateznih kamata a da MUP naknadu isplati u više rata i na duži period, kako to ne bi ugrozilo normalno funkcionisanje ministarstva. Dobijen je odgovor koji nas nije začudio, a pojednostavljen bi glasio „Neću ja doveka biti ministar, videćemo ko će to jednog dana rešavati i plaćati.“ Taj odgovor je samo potvrdio osećaj koji svi zaposleni inače imaju, da probleme niko ne želi da sagleda i rešava sistemski, da je rukovodiocima lakše gurnuti ih pod tepih i praviti se naivan i neobavešten.

Danas ponovo, neki novi, rukovodioci misle da su nedodirljivi i bogomdani, prava zaposlenih svesno krše a na primedbe i ukazivanja daju odgovor „Tužite ako ste nezadovoljni.“ I zaista, može im se, jer niko od njih ne odgovara za propuste i finansijsku štetu koju tako prave zaposlenima ali i ministarstvu u celini. Svesno narušavaju finansijsku stabilnost MUP, nanose štetu budžetu države i za to ne odgovaraju.

SSP ovim putem poziva ministra Stefanovića da se ugleda na kolegu Šarčevića, da naloži preduzimanje mera prema odgovornima za uskraćivanje prava zaposlenima, koji svojim postupcima neminovno donose bespotrebne, dodatne troškove budžetu. Ministar treba da zna da „spor protiv MUP nije dobio samo onaj ko nije tužio“! O svim propustima rukovodilaca redovno ćemo izveštavati Sektor unutrašnje kontrole i Kabinet ministra i zahtevati povratne informacije o preduzetim merama. A pravo na tužbu sudu biće korišćeno u većoj meri nego što je to bio slučaj poslednjih godina, ukoliko ne bude pozitivnih pomaka.

Ilustracije radi, za predviđenih milijardu i dvesta miliona, koje će MUP isplatiti kao kazne i penale, mogli bismo da nabavimo najmanje 1200 patrolnih vozila. A znamo kakav nam je vozni park. O broju kompjutera, štampača, ili pak delova uniformi koje tako gubimo nema svrhe ni govoriti.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.