Tog prvog decembra prošle godine većina medija prenela je saopštenje Policijskog sindikata Srbije da nakon dogovora s premijerom Srbije „više nema razloga za štrajk glađu, koji je ranije najavljen”.

Kako su objavili na svom sajtu, predstavnici tog sindikata su s premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorili načine da se poboljša status zaposlenih u policiji, koji će tokom 2016. godine dobiti i jednokratnu novčanu pomoć od oko 20.000 dinara, a biće povećane i dnevnice za operativni sastav MUP-a Srbije na oko 2.000 dinara“.

Zahvalni smo premijeru Vučiću na razumevanju. Razlozi za štrajk glađu su prestali.“– Izjavio je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović nakon sastanka sa predsednikom Vlade RS Aleksandrom Vučićem, pa dodao da se „Premijer Vučić zahvalio predstavnicima Policijskog sindikata što su odložili štrajk glađu i nisu dozvolili da bude ispolitizovan i iskorišćen za destabilizaciju zemlje.“

Detaljniji izveštaj i video snimak izjave predsednika PSS: Policijski sindikat odustao od štrajka, dogovor sa Vučićem

Iz Vlade je saopšteno istog dana da je premijer obećao da će „Vlada uložiti dodatne napore kako bi u toku sledeće godine bila obezbeđena sredstva za poboljšanje uslova rada i materijalnog stanja pripadnika MUP i modernizaciju opreme.“

Kako za PSS-om ne bi zaostajali, predstavnici drugog reprezentativnog sindikata Nezavisnog sindikata policije, posle samo par dana, takođe su otišli na „pregovore“ i fotografisanje sa premijerom. Oni prepolovljavaju ispregovaranu sumu „obećane“ pomoći i na svom sajtu pišu:„Visina jednokratne novčane pomoći nam je i na današnjem sastanku potvrđena, kao i stav Predsednika Vlade R.Srbije da je potrebno da zaposleni u narednom periodu dobiju odgovarajući iznos koji će biti isplaćen u skladu sa realnim mogućnostima Vlade R. Srbije, a okvirno će to biti oko 10.000,00 dinara.“

Takođe, NSP nam saopštava i da će iznos dnevnica biti uvećan samo za angažovanje u KZB, ali konkretnu cifru ne navode.

Više o tome i na sajtu NSP: Sastanak NSP-a sa premijerom Vučićem 

premijer-nsp

Kao da ovo širenje optimizma bez pokrića, u saopštenjima dva reprezentativna sindikata nije bilo dovoljno, u to se aktivno uključuje i sam ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji u nekoliko navrata daje neodređene, neprecizne izjave, ali izjave koje se mogu shvatiti kao potvrda navoda PSS i NSP. Predsednik Radne grupe za saradnju sa sindikatima, državni sekretar Milosav Miličković, na mesečnim sastancima u Kabinetu, takođe daje dvosmislene odgovore koje je bilo moguće tumačiti po želji.

I tako, bombardovani najavama sa svih strana, stisnuti svakodnevnim finansijskim problemima, zaposleni su lako poverovali u tu svojevrsnu šarenu lažu. Retki su bili glasovi razuma i upozorenja da, osim sindikalnih lidera, nikada zaista nismo čuli direktan odgovor bilo kog od predstavnika poslodavca, a pogotovo ne od samog premijera!

Sindikat srpske policije, pozivajući na oprez i razum, skoro da je postao neprijatelj kolegama, neko ko je zlurad i ne raduje se tim obećanjima, samo zato što su tu pomoć, eto, izdejstvovali drugi sindikati.  Ipak, izdržali smo i nismo naseli na olako data obećana predstavnika reprezentativnih sindikata. Nisu im bila ni prva, a ni poslednja kojim će nas sve zamajavati!

Ovih dana je stigla i konačna potvrda onoga na šta smo upozoravali pozivajući na oprez i razum – jednokratne novčane pomoći za sve zaposlene u MUP neće biti u 2016. godini! Nažalost, istina je gorka, al svako otrežnjenje je takvo.

Sindikat srpske policije se tome, naravno, ni najmanje ne raduje. Ne samo zbog toga što zaposleni neće dobiti tu preko potrebnu novčanu pomoć (bilo 20, bilo 10 hiljada dinara). Više od samih obmana i laži boli nas saznanje da ti sindikati na tah način gase i poslednju nadu u sindikalizam u MUP. Nadamo se da će kolege umeti da konačno prepoznaju i kazne te bezočne laži masovnim isčlanjavanjem iz tih sindikata koji sistemski uništavaju svaki duh otpora u nama! Jer, nama je jasno zašto su reprezentativni sindikati odustali od svojih obećanja ali nam nije razumljivo zašto zaposleni svojim novcem, preko članarine, plaćaju takve obmane i dilove!?

U teškoj i neravnopravnoj, stalnoj borbi sindikata i poslodavca za radnička prava zaposlenih, ne sme biti rasipanja i uzaludnog trošenja energije. Svi sindikati bi morali da deluju zajedno ali to trenutno nije tako! I neće biti sve dok zaposleni svojim članstvom ne osnaže jedini pravi sindikat, iskrenog borca i garanta njihovih prava – Sindikat srpske policije!

Može biti samo jedan – SSP!

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.