Od početka migrantske krize policijski službenici MUP-a koji rade na terenu suočavaju se sa ogromnim problemima. Na stranu to što se baš oni, u neposrednom kontaktu sa njima, direkno izlažu opasnosti od svega i svačega što jednog čoveka može snaći. Šta će, mora tako, navikli su, a i to je sve u opisu posla. Međutim, ono što najviše boli je činjenica da predstavnici poslodavca, koji borave u toplim kancelarijama, a migranta uživo verovatni nisu ni videli, na sve načine pokušavaju da uskrate prava onima koji upravo sa tim migrantima i rade. To što brukaju sebe svojim neznanjem nas ne čudi, navikli smo, borimo se protiv takvih, ali čudi nas odsutnost reakcije ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića.

Ministre, otvorite oči, okrenite se oko sebe i videćete kako Vas Vaši saradnici  na sve strane „miniraju“, nepoštuju, podcenjuju, a pred Vama se ulizuju, pametuju i sakupljaju poene predlažući Vam nekakve mere štednje koje kasnije MUP-u „izađu na nos“, nakon izgubljenih sudskih sporova. Mi, Sindikat srpske policije ne možemo sve postići, to uvek propratiti i promeniti, ali dajemo svoj maksimum, pokušavamo ovakve stvari na vreme sprečiti kako budžet MUP-a ne bi bio kasnije oštećen.

Ovog puta, prepametni, nabeđeni, nestručni, nekompetentni, smešni, a ujedno i žalosni pojedinci su odlučili i Vama predložili i poturili na potpis novu promenjenu Odluku o utvrđivanju specifičnih područja na kojima zaposleni u MUP-u rade pod otežanim terenskim uslovima. Peti put, ministre, rukovodioci menjaju ovu Vašu Odluku i obesmislilu su Vašu nameru da MUP nagradi, u vidu posebne naknade, sve one zaposlene koji rade u specifičnim područjima i direktno u kontaktu sa migrantima, kao i policijske službenike angažovane u KZB kao najrizičnijoj zoni. Menjajući Odluku na svakih par meseci, toliko su se upleli da više ne znaju šta da rade. Sapliću sve oko sebe, ali ne i sebe.

Novom Odlukom 01. Broj 4122/17 koju ste potpisali dana 13.04.2017. godine totalno su obesmišljeni pojmovi „posebna naknada“, „otežani terenski uslovi“, „specifična područja“. Tako su policijski službenici u pojedinim organizacionim jedinicama koje migrantsku krizu nose na leđima već godinama, i svakodnevno su angažovani na radu u specifičnim područjima i pod otežanim uslovima sa migrantima potcenjeni i diskriminisani, pljunuto im je direktno u lice. Radi se o policijskim službenicima PU Vranje i PU Sremska Mitrovica. Kao po običaju nisu Vam sve informacije dostavljene kada ste potpisali ovu Odluku, ali njihova 12-časovna angažovanja u Prihvatnim centrima, na poslovima obezbeđenja, pregleda, prevoza, intervencija i ostalih policijskih poslova u DIREKTNOM I NEPOSREDNOM radu sa migrantima su sada ISKLJUČENA iz ove Odluke. Setili se „stručnjaci“ da kao pravo za dobijanje posebne naknade uvedu nekakvo vremensko ograničenje od „boravka na terenu više od 24 časova“, koje je u suprotnosti sa naslovom i ciljem ove odluke da se nagrade svi zaposleni u MUP-u koji rade sa migrantima pod otežanim uslovima. Ukratko, policijski službenik iz Smedereva upućen na radu sa migrantima u Prihvatnom centru u Preševu radi isti posao, pod istim uslovima, na istom mestu, zajedno u patroli sa policijskim službenikom iz Vranja. Ovaj prvi će dobiti posebnu naknadu, ovaj drugi ne. Da li u Šidu ima migranata i problema sa njima? Zašto je i policijskim službenicima PU Sremska Mitrovica uskraćeno pravo na posebnu naknadu iako su svakodnevno angažovani na radu sa migrantima u Prihvatnim centrima na području opštine Šid?

Ministre, pitamo Vas i ovo: kakvi su to otežani uslovi policijskim službenicima (čitajte starešinama iz MUP-a) koji rade u Komandi zajedničkih snaga u Nišu, a za sve vreme migranta i ne vide, a na specifičnim područjima se ne pojavljuju uopšte ili retko kada? Pitamo Vas, šta uopšte radi onaj koji sedi u Štabu u Kuršumliji? Je l mu u kancelariji nije napunjena klima, možda ga žulja stolica, ili se uplašio onih silnih papira na kojima stoje fotografije migranata pa su mu zbog toga uslovi rada otežani i zbog toga su takvi, na kvarno, ubačeni u novu Odluku?

O lošoj nameri vrha Direkcije policije govori i to da prošlu Odluku ministra, onu iz januara meseca, nikada nisu ni poslali na teren. Zadržali su je kod sebe, uprkos što je ta olduka dobila zeleno svetlo Sekretarijata i potpis ministra! Dakle, neko se u Direkciji osetio moćnijim od ministra i to odmah i dokazao!

Ovo je samo početak. Obavestili smo ministra i javnost i nećemo stati dok pravdu ne isteramo na čistac. Dokle god na ovakve načine po leđima udaraju one koje najviše rade, a tapšu i nagrađuju one svoje koji iz kancelarija ne izlaze i ništa konkretno ne urade, nećemo stati. Tražićemo odgovornost svih onih koji su Odluku obesmislili i obrukali nameru ministra.

Strahovali smo da će se nešto slično ovome desiti, pripremali smo se za taj trenutak, imamo keca u rukavu. Izbacićemo ga uskoro.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.