Povodom informacije o dijagnostifikovanju hemoragijske groznice (“mišje groznice”) kod jednog policijskog službenika anagažovanog na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice prema Makedoniji, u bazi Cakanovac, obaveštavamo sve kolege i javnost da nema mesta uzbuni i širenju panike.

Rad na terenu u nepodnošljivo lošim i nehigijenskim uslovima uzima svoj danak i ostavlja trajne posledice na zdravlje policijskih službenika. Već nekoliko godina Srbija je pogođena nekontrolisanim prilivom ilegalnih migranata što je uslovilo angažovanje velikog broja policijskih službenika na terenu. Njihov smeštaj je često apsolutno neuslovan a i kad postoje kakvi-takvi uslovi oni su i tada daleko od standarda koji bi garantovali zaštitu zdravlja naših kolega. U higijenski i sanitarno neadekvatnim uslovima pojava zaraznih bolesti je sasvim logična i očekivana tako da se niko nije iznenadio dijagnozom te bolesti kod jednog policijskog službenika u bazi u Cakanovcu. Srećna okolnost jeste to da je kolega na teren i došao sa simptomima te bolesti te očigledno nije zaražen na terenu.

misjagoznica

Hemoragijska groznica, poznatija kao mišja groznica, opaka je bolest, koja se u posebno teškim slučajevima završava smrću a svakako zahteva dugotrajno lečenje i ostavlja teške i trajne posledice na zdravlje obolelog. To je razlog zbog kog godinama upozoravamo poslodavca na potrebu obezbeđivanja minimuma sanitarnih uslova za boravak većeg broja ljudi na jednom mestu, u dužem vremenskom periodu. Dramili smo, kako to oni vole da nas optuže, na svaki propust i potencijalnu opasnost, upravo vođeni lošim iskustvom po tom pitanju. Još je sveže sećanje na događaj kada je nekoliko pripadnika žandarmerije pre par godina zaraženo i obolelo od ove bolesti.

Predstavnike poslodavca, koje vrlo često i opravdano kritikujemo, ovog puta sa zadovoljstvom ćemo pohvaliti jer su zaista reagovali odmah i na pravi način. Kolega je hitno prebačen kući, lekari MUP-a su u kontaktu sa direktorom lokalne bolnice gde je kolega hospitalizovan, već u toku današnjeg dana pripadnici sanitarne službe će otići u bazu u Cakanovcu, izvršiti uvid, preduzeti i naložiti sve potrebne mere kako bi predupredili eventualnu pojavu bolesti.

Nadamo se brzom oporavku obolelog kolege i verujemo da će to ostati usamljen slučaj. Koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na kolege na terenu na oprez i pridržavanje osnovnih higijenskih i sanitarnih mera i da svaku pojavu glodara u svom okruženju prijave nadležnima bez oklevanja. U velikoj većini bolesti, pogotovo zaraznih – preventiva i oprez su ključni!

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.