Sindikalna borba Sindikata srpske policije između ostalog podrazumeva obaveštavanje i alarmiranje javnosti radi stvaranja pritiska na sistem koji očigledno slabo funkcioniše. Smatramo da je naša dužnost i obaveza da upoznajemo građane Srbije – poreske obveznike u kom pravcu ide novac koji odvajaju od usta njihove dece, kako bi bili zaštićeni, stvorili sigurnost i osećali se bezbedno. Više puta smo upozoravali i pokazivali primere nenamenskog, nestručnog i bahatog razbacivanja novca iz budžeta MUP-a., a uz to smo uvek nudili konstruktivna rešenja, sa uštedama, uz obezbeđivanje boljih uslova rada i ispitivanja odgovornosti.  Da budemo iskreni, retko ko od visokih rukovodioca u MUP-u to sve dočeka sa oduševljenjem. Oni imaju isplanirane aktivnosti i tih planova se drže kao pijan plota, smatrajući, pri tome, da su najstručniji i najkompetentniji za određene stvari. Smouverenost crpe iz toga što je lako trošiti tuđi teško zarađen novac, bez ikakve ordgovornosti.

Jedan od sistemskih problema na čijem rešavanju konstantno insistiramo i gde je očigledno da ima prostora za velike uštede jesu disciplinski postupci. Upravo oni postupci koje pojedini rukovodioci organizacionih jedinica sa osmehom koriste radi osvete neistomišljenicima, ne mareći za eventualne posledice u vidu demoralisanja, manjka zaposlenih, finansija i organizacije. Trudimo se da poslodavcu pokažemo i dokažemo neophodnost revizija i ispitivanja odgovornosti rukovodioca zbog čijih grešaka MUP uvek gubi, međutim osim izgovora tipa „nezavisnosti disciplinskog starešine“ i „samostalnost u vođenju disciplinskog postupka“ ništa se konkretno ne preduzima. I dalje se nastavlja trend podnošenja nedovoljno obrazloženih Predloga za pokretanje disciplinskih postupaka i donošenje Zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka bez valjanih dokaza, svedoka i konkretnih činjenica, a  koje imaju za cilj samo jedno – odugovlačenje postupka do zastarelosti, nadajući se da će se u međuvremenu nešto desiti pa da neistomišljenik bude kažnjen. Ono što je sigurno, jeste to da kada prođe određeni rok za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, gde se ništa ne može dokazati, ovaj mučenik uvek bude oslobođen jer nastupa zastarelost. Još jedno je sigurno – MUP i u ovom slučaju izdvaja veliki novac, meren u stotinama hiljada dinara radi plaćanja troškova zastupanja pravnog zastupnika i ovakve (ne)namerne greške. A najsigurnije je to da pravni zastupnici SSP širom Srbije ovakav sistem najviše vole jer faktički dobijaju disciplinske postupke i naplaćuju pomenute troškove od MUP-a.

Tipičan primer nam dolazi iz PS Preševo gde je dvoje članova SSP na ovaj način, uz pomoć pravnog zastupnika SSP Gorana Stošića isteralo pravdu na čistac.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.