Šta se to zaista dogodilo da Ministarstvo unutrašnjih poslova počne sa poštovanjem propisa i radničkih prava zaposlenih? Dok se reprezentativni sindikati hvale nekim, odavno poslatim dopisima, Sindikat srpske policije s punim pravo može smatrati te promene rezultatom peticije za koju upravo prikuplja potpise. I zaista, već na prvi pogled je lako videti da upravo ovih dana, jedan po jedan, od zahteva iz peticije MUP već ispunjava ili radi na tom planu.  Kao razuman razlog promeni stava poslodavca spominju se i brojne tužbe koje zaposleni podnose radi naknade uskraćenih prinadležnosti.

No, mi u SSP nećemo se previše uobraziti niti uljuljkati postignutim uspehom, ne bi trebalo da to rade ni drugi sindikati, jer, ipak, bilo je tih dopisa bezbroj, pa do rezultata nikako nije dolazilo. Potrebno je biti realan i javnosti izneti ključnu promenu u sistemu ministarstva koja je dovela do izmene stava prema pravu i neophodnosti poštovanja zaposlenih.

Mi u SSP smatramo da je taj “ključni čovek“ promena u stavovima MUP-a zapravo jedna žena – načelnica Sektora za ljudske resurse, gospođa Katarina Tomašević.

Dočekana je sa nevericom u uspeh, čuđenjem i blagim podsmehom uz komentare tipa „Šta će nam ona u MUP, pored toliko pravnika koji dugi niz godina vode ljudske resurse?“ Tu su bile i neizbežne upadice o nepoznavanju strukture Ministarstva unutrašnjih poslova i očekivanja o nesnalaženju i brzom i neslavnom odlasku (valjda postaknuti sličnom sudbinom dve načelnice Sektora za materijalno-finansijske poslove). Brzo se pokazalo da su sumnjivci pogrešili. Gospođa Tomašević je donela neophodnu svežinu i promene za kojima je pomenuti sektor vapio već dugo. Neke ljude koji su tu figurirali godinama pomerila je u stranu, dovela je nove vredne i mlade snage!

U radu službe ljudskih resursa izvela je pravi „kopernikanski obrat“ devizom  „Mi u sektoru, mi smo ti koji treba da brinemo o ljudima, ne smemo dozvoliti niti čekati da nam sindikati ukazuju na kršenje prava zaposlenih, mi smo ti koji treba da na to paze i spreče takve pojave!“ Time je sektor, koji je dugo važio za glavnu kočnicu i smetnju u ostvarivanju prava zaposlenih, postao razumniji i napredniji deo ministarstva. Naravno, ima tu još mnogo posla, mnoge još stvari treba dovesti u red, potrebno je skratiti neke postupke, ubrzati procedure, nastojati da zaposleni na neka od osnovnih prava, kao što su izdavanja rešenja, ne čekaju mesecima. Ali ključni koraci su već napravljeni i ne vidimo razlog da se u tom ritmu ne nastavi.

Verujemo i da je gospođa Tomašević dosadašnjim radom opravdala poverenje koje je od starta imala kod ministra Stefanovića, bez čije podrške svakako ne bi mogla da svoje zamisli sprovede u praksi. Nadamo se da načelnica tokom vremena neće potonuti u sivilo sistemskog gaženja ljuskih prava zaposlenih, da se neće prilagoditi okruženju, već nastaviti da menja to okruženje. Nabolje, razume se.

Na tom putu će gospođa Tomašević imati iskrenu podršku i pomoć SSP, koja će se pre svega ogledati kroz ukazivanje na stare boljke i nepravilnosti, uz konstruktivne predloge za njihovo prevazilaženje.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.