Možda se sećate teksta o „šerifu iz grada“ u kom smo poslodavca upitali zašto neko sa jako obimnom biografijom nije na listi „prekobrojnih“ u MUP-u, a radilo se o načelniku jedne policijske stanice na jugu Srbije! U to vreme nismo hteli da prejudiciramo stvari, niti da iznosimo radnje i činjenice, kao i lične podatke o ovom gospodinu, kako ne bismo ugrozili nezavisnu istragu, koju je na inicijativu, u vidu predstavke i istraživanja Sindikata srpske policije, pokrenuo Sektor unutrašnje kontrole. Istraga je završena i došlo je vreme da određene stvari izađu na svetlo dana,  da se rukovodstvo MUP-a, a najpre v.d direktora policije, gospodin Vladimir Rebić, zapitaju da li je gospodin Dejan Zlatković, načelnik PS Trgovište, koji je inače i disciplinski starešina PU Vranje, još uvek dostojan da obavlja ovu funkciju?

Istraživanje Sindikata srpske policije, sprovedeno uz pomoć članova iz PS Trgovište, trajalo je više od pola godine. Došli smo do mnogobrojnih podataka koji se tiču eventualnih zloupotreba, u prvi mah nismo mogli da poverujemo kako je moguće da taj gospodin još uvek nosi uniformu, a kamoli da rukovodi policijskom stanicom. Kao ozbiljna organizacija, a pre svega policajci koji se bore protiv kriminala i korupcije, postupili smo u skladu sa Zakonom o policiji i celokupnu dokumentaciju na 26 strana smo poslali Sektoru unutrašnje kontrole, lično načelniku gospodinu Milošu Oparnici. Gospodin Miloš Oparnica je reagovao veoma brzo, čak i mimo naših očekivanja odmah dao nalog i sprovedena je istraga na osnovu naše predstavke.

Protiv načelnika PS Trgovište Dejana Zlatkovića je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju podneta krivična prijava zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 1 Krivičnog Zakonika Republike Srbije. Takođe, protiv njega će, u vezi sa ovim, biti pokrenut i  disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti. A da Sindikat srpske policije prati situaciju i nastavlja sa prikupljanjem podataka o nezakonitom postupanju i neprofesionalnom ponašanju Dejana Zlatkovića dokaz je i Inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka koju je načelniku PU Vranje gospodinu Slađanu Velinoviću podneo Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović.  Na ovu inicijativu dobili smo odgovor od gospodina Velinovića da su utvrđeni propusti u radu i da je protiv Dejana Zlatkovića podnet predlog za pokretanje disciplinskog postupka za učinjenu težu povredu službene dužnosti iz člana 157 stav. 1. tačka 1. i 15. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji broj 60/15 od dana 29.12.2015. godine.

Sindikat srpske policije će nastaviti sa dosadašnjom praksom i ovakvim represivnom načinom borbe nastojati da zaštiti zaposlene u MUP-u, s obzirom na to da pojedine starešine i dalje žive u nekim davno prošlim vremenima, kada su bili „bog i batina“, kada im se niko nije smeo suprostaviti, pa ni reč reći. Dobro je da su ta vremena prošla i nadamo se da ćemo uspeti da izdejstvujemo, da ukoliko dođe do neke nove „analize rizike“, takve starešine budu na početku spiska prekobrojnih.

Želimo još i da napomenemo da ovaj gospodin još uvek obavlja funkciju načelnika PS Trgovište i još uvek je disciplinski starešina u PU Vranje. Da li navedeni gospodin zaslužuje da i dalje rukovodi policijskom stanicom i odlučuje o sudbinama zaposlenih? Da li je potrebno da se nešto strašno desi, kao što je na primer nedavni slučaj u Blacu, pa da Direkcija policija reaguje?

Pozivamo v.d. direktora policije, gospodina Vladimira Rebića, da hitno reaguje i gospodina Zlatkovića što pre “oslobodi” dužnosti načelnika i obaveze disciplinskog starešine! Sindikat srpske policije nije nikada, niti sada želi da “kadrira po MUP-u”, ali zaista ne možemo ostati nemi na činjenicu da ljudi poljuljanog kredibiliteta odlučuju o sudbini zaposlenih! Smatramo da je tako nešto nedopustivo.

Oštrica SSP je ovog puta „potkačila“ načelnika PS Trgovište Dejana Zlatkovića, naravno isključivo njegovom sopstvenom zaslugom. A to ko će biti sledeći, ko će na svojoj koži osetiti snagu Sindikata srpske policije, ponajviše zavisi od njega samog.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.