ZAJEČAR – Dana 9.9.2016. godine predstavnici Sindikata srpske policije u sastavu član Glavnog odbora Sindikata srpske policije, Jering Andrija i šef stručne Službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu zaposlenih i rodnu ravnopravnost SSP Igor Stojadinović, sa predstavnicima Vojske Srbije pukovnikom Slađanom Stamenkovićem zamenikom komandanta združenih snaga vojske i policije, potpukovnikom Grujicom Vučkovićem komandantom združenih snaga u sektoru V i komandirom SGP ”Vrška Čuka” Mlađanom Davidovićem, izvršili su zajednički obilazak smeštajnog centra za vojsku i policiju u mestu Ošljane, Opština Knjaževac ka granici sa Republikom Bugarskom.Prilikom posete po samom dolasku osetili smo  iskrenu i srdačnu dobrodošlicu pomenutih predstavnika Vojske sa kojima smo odmah uočili i evidentirali sve probleme i nedostatke, te zajedno utvrdili modele njihovih rešenja uz  punu podršku Sindikata srpske policije u cilju stvaranja što boljih uslova za boravak kolega i koleginica na ovom području.

Svesni prvobitno zatečenog stanja prilikom2 obilaska, kada smo od strane članstva SSP-a i kolega dobili velik broj fotografija u vezi sa (ne)uslovima u kojima su boravili u smeštajnom centru Ošljane, nailaskom na sam objekat uočili smo da se mnogo toga za kratko vreme popravilo i stavilo u funkciju za neophodno funkcionisanje. Svakako ono što nam je odmah zapalo za oko, to su postavljeni mobilni sanitarni toaleti,  čime  je naša kritika  prilikom predhodnog obilaska urodila plodom. Potom, smo mogli biti zadovoljni nivoom higijene u samom objektu iako gradnja samog objekta datira sa početka prošlog veka. Na našu pohvalu za učinjeni veliki napredak, od strane predstavnika Vojske obavešteni smo da je to postignuto zajedničkim zalaganjem i trudom kako vojnika tako i policajaca i to je nešto što nas je veoma pozitivno obradovalo. Bilo nam je drago videti prelepo dvorište oko objekta koje je kompletno raščišćeno i stavljeno u funkciju, a ono što nas je posebno oduševilo je izgrađeni mini teren za odbojku od lakih i priručnih sredstava, što dokazuje veliku kreativnost i snalažljivost naših koleginica i kolega u najtežim uslovima.

Što se tiče hrane nismo uspeli dati ni jednu jedinu primedbu, jer kako nam je i od strane naših kolega potvrđeno radi se o jednom lanč paketu za doručak i u većini slučajeva dva kuvana obroka (za ručak i večeru) s tim što se povremeno u centralnoj kuhinji vrši kompletna dezinfekcija iste, te iz ovih opravdanih i neophodnih razloga pripadnicima umesto kuvanog obroka za večeru sledi suvi – jedan lanč paket. Poseban utisak na nas je ostavila nepobitna činjenica koja se odnosi na to da nema izdvajanja, da vojska i policija  obeduju zajedno i potpuno iste obroke. Kakav je kvalitet kuvanog obroka imali smo priliku da se lično uverimo.

Ono što nas je posebno obradovalo jeste dobijena informacija koja je stigla baš za vreme posete naše delegacije da je Operativni štab Združenih snaga, svestan činjenice da objekat u Ošljanu nije u stanju da zadovolji potrebe predstojeće zime,  te je donešena odluka o izmeštanju jedinica u jedno mesto u blizini, gde će se preuzeti velelepni seoski objekat,  koji smo iskoristivši priliku obišli i imali priliku da se uverimo da i više nego zadovoljava osnovne potrebe u terenskim uslovima. Lokaciju nećemo otkrivati zbog predstojećih vojno-policijsih službenih postupanja i zadataka.

trenutno-smestajni-objekat
Trenutno smeštajni objekat
trenutni-toaleti
Trenutni toaleti

Delegacija SSP-a je upoznata sa hitnim i urgentnim problemom koji se odnosi na nedostatak dva bojlera kako bi se u potpunosti zadovoljile osnovne potrebe. Odmah po saznanju o problemu preduzeli smo ono što je u našoj moći i očekuje se ubrzo realizacija i prevazilaženje problema.

 

Prilikom posete, kolegama su uručeni najosnovniji artikli (kafa, mineralna voda, sokovi…) kao i druge potrepštine za svakodnevnicu, čime su bili prijatno iznenađeni samom činjenicom da nisu napušteni niti zaboravljeni, već da postoji neko ko brine o njima  i vodi računa da li imaju sve neophodne potrebštine i u kakvim uslovima borave.

Naposletku, ovaj obilazak naših koleginica i kolega na terenu, svakako se razlikuje od prethodnih jer nas je izuzetno prijatno iznenadila srdačna dobrodošlica, kao i mnogo  stvari koje su krenule uzlaznom putanjom, a sve to zahvaljujući Združenim snagama  u okviru „združene muke i terenske nevolje“.

novi-objekat-u-kome-ce-biti-smesteni-policajci
Novi smeštajni objekat
novi-toaleti
Toalet
novi-toaleti-u-novom-objektu
Toalet u novom objektu

Ovom prilikom veliku zahvalnost dugujemo našim domaćinima pukovniku Slađanu Stame nkoviću zameniku komandanta združenih snaga vojske i policije, potpukovniku Grujici Vučkoviću, komandantu združenih snaga u sektoru V i komandiru SGP ”Vrška Čuka” Mlađanu Davidoviću, kao našim izuzetnim domaćinima. Takođe se puno zahvaljujemo Opštini Knjaževac i njenome predsedniku, gospodinu Milanu Đokiću  o kome smo ovom prilikom čuli samo reči hvale vezano za njihovu maksimalnu logistiku i pomoć za prevazilaženje svih gorućih problema. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i lokalnom stanovništvu, predivnim ljudima-Torlacima, na području varošice Minićevo i svih sela kojagravitiraju ka Kadibogazu.

                                                                                       Predsednik SG Zaječar

      Igor Stojadinović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.