Bezobrazluk i nezainteresovanost nadležnih službi Ministarstva unutrašnjih poslova za očajno stanje na terenu je svakim danom sve veća. Da li su razlog tome netačne informacije koje vrh MUP-a dobija od rukovodioca organizacionih jedinica, nestručnost u planiranju budžeta ili pak svesno “zavrtanje slavine”, ostavićemo nadležnima da utvrde i izjasne se. Ali, taman kada smo se skoro navikli da nas udaraju po leđima, kažnjavaju za sve i svašta, da na terenu za obrok dobijamo jedan jogurt i parče salame, zimi radimo bez grejanja, obezbeđujemo sve i svašta za 150 odnosno 75 dinara u nekvalitetnim uniformama, vozimo neispravna vozila ili čak pojedine interventne patrole svoju delatnost obavljaju i bez ikakvog vozila, MUP se potrudi i izneđe mehanizma da nam još više oteža svakodnevni rad. Ovog puta se na udaru nisu našli samo policijski službenici koji rade na terenu, već i njihovi rukovodioci. O čemu se zapravo radi?

Od početka ove godine, verovatno, nekim čudnim merama štednje ili zbog nekog neuspelog tendera, ka organizacionim jedinicama MUP-a se ne vrši isporuka ni najosnovnijih stvari – kancelarijskog materijala u onom obimu koji je zaista neophodan! U glavu se udaraju svi, počevši od čistačice koja mora koristiti čistu vodu umesto dezinfekcionih sredstava, pa do načelnika koja pismena sa svojim potpisima moraju slati bez koverata, improvizirajući papirom formata A4.

Dežurne službe po organizacionim jedinicama, kao srce ove službe, nemaju papira za štampanje depeša, niti faks-rolni. Kako bi nesmestano funkcionisao protok informacija policijski službenici, koji tu rade, organizuju se i novcem iz svog džepa kupuju ove stvari. Papir formata A4 se svima deli na kašičicu, pa su ljudi prinuđeni  da prilikom kucanja smanjuju font slova na 8 i 9 kako bi sve stalo na jedan papir. A papirologije je svakim danom sve više.

Službene računare i štampače niko ne popravlja, tonere ne puni. Zaposleni su prinuđeni da putem prijateljskih, rodbinskih veza, ali i iz svoga džepa finansiraju popravke i kupovinu delova. Neretko se obraćaju i sindikatima za pomoć.  Sramota,  tuga, jad, beda. Nemamo reči kojim bismo mogli opisati ovo stanje na terenu, koje nikada nije bilo gore.

Sindikat srpske policije apeluje na sve zaposlene u MUP-u: Nemojte trošiti novac, preuzimati obavezu poslodavca i kupovati sredstva za rad i kancelarijski materijal, niti popravljati uređaje. Ukoliko nemate papira, ne vodite se parolom „snađi se“, dosta smo to radili, sve ima svoje granice. Nemojte izlaziti na teren u neispravnim vozilima i rizikovati svoje živote. Budimo složni u ovome, odviknimo poslodavca od ovakvih stvari, neka oni koji primaju platu za to, o tome i razmišljaju.

Ako nadležni nisu sposobni da nam obezbede osnovna sredstva za rad, neka uzmu katanac i zatvore pojedine policijske stanice. I nek daju taj ključ nekom ko će biti sposoban da isplanira potrebe, organizuje i sprovede nabavku i po najboljim uslovima isporuči gore pomenuta osnovna sredstva za rad. Jer ovako, gospodo iz MUP-a, više ne ide… Šta nas sledeće može snaći, a da bude gore od ovoga? Ma, možemo mi raditi i bez struje i vode, pokušajte, ima tu prostora za uštede, dali smo vam primer. Navići ćemo se i na to.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.