Sa zadovoljstvom ističemo da su, povodom Dana MUP-a Republike Srbije, u službu primljena dva fakultetski obrazovana lica romske nacionalnosti, što predstavlja prvi slučaj u istoriji srpske policije.

Jedna od njih je mr Marija Demić, diplomirana pravnica iz Niša, koja je za lokalne medije, između ostalog, izjavila sledeće: „Zadovoljna sam i srećna što sam dobila posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova (PU Niš, prim.aut.), posebno zbog toga što do sada nije obraćana pažnja na mlade Rome i Romkinje koji su diplomirali.“

Nacionalni savet romske nacionalne manjine i Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju, međutim, navode i da je prijem dvoje visokoškolaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova, plod dužih razgovora i pregovora sa nadležnima.

Sindikat srpske policije čestita mladim kolegama Romima na prijemu u službu, pozdravlja ovaj potez Ministarstva, te zauzima jasan stav da je u bliskoj budućnosti neophodna inkluzija mladih, visokoobrazovanih nacionalnih manjina u bezbednosne strukture MUP-a R. Srbije. Potrebno je da, bez ikakve sumnje, podržimo i podstaknemo svakog ko želi i ispunjava zakonske uslove da radi u Ministarstvu, pritom ne vodeći toliko računa o kvantitetu i eventualnim kvotama za prijem, već isključivo o kvalitetu tih lica koji konkurišu za posao. A kvalitetnih i visokoobrazovanih je sve više i više.

Ministarstvu unutrašnjih poslova je neophodan mlad, sposoban i visokoobrazovan kadar. Taj ljudski potencijal svakako postoji kad su mladi Romi i Romkinje u pitanju, uz napomenu da je za sada u MUP-u, zaposleno svega 132 Roma i Romkinja.

Martin Luter King je jednom prilikom rekao : „Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno.“

A Sindikat srpske poliicije čvrsto veruje da je MUP, po pitanju ove priče, na pravom putu…

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.