Međunarodna Olimpijada vatrogasaca, poznatija pod nazivom CTIF 2017, održana je od 9. do 16. jula 2017. godine u Austriji, u gradu Filah (Villach). Reprezentaciju Republike Srbije, koja se uputila u ovogodišnju olimpijsku prestonicu vatrogastva činilo je oko 150 članova, od toga 10 seniorskih ekipa i 3 juniroske, a ostatak sudije, treneri, tehničko osoblje, pratioci.

Među seniorskim ekipama našle su se muške ekipe Profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice iz Niša i iz Trstenika, zatim muške ekipe iz Rafinerije nafte Pančevo, DVD „Miloje Zakić“ – „Trajal“ iz Kruševca, DVD Borča, DVD Mramorak, Kriminalističko-policijska akademija Beograd, kao i ženske ekipe GDVD Niš, DVD Gunaroš i DVD Senta. Ove ekipe učešće na Olimpijadi obezbedile su pobedom u svojim kategorijama na državnom vatrogasnom takmičenju održanom na Zlatiboru 10. jula 2016. godine. Ukupan broj učesnika u Filahu od oko tridesetak zemalja dostigao je broj blizu tri hiljade takmičara, koji su se nadmetali u raznim vatrogasno-sportskim disciplinama.

Seniorske ekipe vatrogasaca, od kojih svaka broji po 10 članova, takmičile su se u dve discipline.

Prva je vežba sa motornom vatrogasnom pumpom, takozvani „suvi napad za gašenje požara“, koja podrazumeva sklapanje usisnog voda, povezivanje na pumpu i ubacivanje u bazen, uz istovremeno postavljanje „B creva“ sa razdelnicom i razvlačenje prvog i drugog mlaza uz pomoć „C creva“. Druga disciplina je štafeta (8 h 50 metara) sa preprekama (greda, taraba, tunel). Obe discipline je potrebno izvesti za što kraće vreme, ali bez grešaka, jer svaka greška košta i ekipi donosi negativne poene. Na osnovu vremena i grešaka, pravi se bodovna lista i ekipe se rangiraju.

Najbolje rezultate ostvarili su profesionalni vatrogasci-spasioci, pokazavši još jednom da, uprkos uslovima u kojima svakodnevno obavljaju svoje poslovne obaveze, ali i treniraju, ipak jesu po obučenosti i spremnosti u rangu sa vatrogascima-spasiocima drugih evropskih zemalja.

U okviru A klase (do 30 godina), Srbiju je predstavljao desetočlani tim vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Niš, koji je osvojio ekipnu srebrnu medalju. Ovo je njihovo četvrto učešće na Olimpijadi.

U okviru B klase (preko 30 godina), po peti put zaredom takmičila se ekipa vatrogasaca-spasilaca iz Trstenika, koja je u svoj grad donela ekipnu zlatnu medalju, a bronzanu medalju u pojedinačnom plasmanu.

„Naša ekipa peti put zaredom je državni prvak i mi smo od 2001. godine na Olimpijadi, tako da imamo sve medalje u svojoj kolekciji. Ovaj uspeh nam je naravno drag, ali donekle i očekivan. Posvetili smo ga bolesnom kolegi iz Vatrogasno-spasilačke jedinice, koji se ranije i takmičio sa nama i bio Komandir ekipe.“  navodi Dejan Petrašinović, sadašnji komandir ekipe iz Trstenika.

Ženska ekipa GDVD Niš učestvovala je ove godine po drugi put na ovom prestižnom takmičenju.

„Ovog puta vratile smo se sa ekipnim srebrom i jesmo zadovoljne, s obzirom da smo sa prethodne Olimpijade, iz Miluza tj. iz Francuske, donele ekipnu bronzu, što znači da smo uspele da napredujemo tokom godinu i po dana treniranja. Verujemo da uvek može bolje, pa ćemo se potruditi da se plasiramo i na narednu i sa nje donesemo najsjajniju medalju. Važno je da napomenem da su nam u pripremama dosta pomogli naši (niški) vatrogasci-spasioci, koji su uvek bili tu da nam pokažu kako da vežbu dovedemo do savršenstva i nikada im nije bilo teško da nas posavetuju, na čemu smo im izuzetno zahvalne, jer smo učile od najboljih.“, navodi Miljana Stojiljković, komandir ženske takmičarske ekipe GDVD Niš (A klasa).

„U svoje lično ime bih da kažem da svoj uspeh želim da posvetim nedavno iznenada preminulom vatrogascu-spasiocu Vatrogasno-spasilačke jedinice Niš – Milanu Miloševiću, velikom prijatelju i saradniku, nekadašnjem predsedniku Sindikata srpske policije – Sindikalne grupe Niš, koji je uvek bio tu meni kao podrška i tokom zajedničkih intervencija gašenja požara i tokom priprema za takmičenja… i ne samo meni, nego celoj mojoj ekipi. Verujem da je ponosan na nas, a i na svoje kolege.“

Međunarodne Olimpijade vatrogasaca – CTIF održavaju se svake četiri godine u nekom od evropskih gradova, pa je tako u najavi da će naredna – CTIF 2021 biti održana u Sloveniji, gde takođe očekujemo učešće naših najboljih vatrogasaca, i naravno, još sjajnija odličja. A do tada, navodimo sledeći porazan podatak:

Iako je postala svakodnevnica kod uspešnih sportista u Srbiji, moramo navesti porazan podatak da su za razliku od kolega iz drugih zemalja, svi naši reprezentativci, uz pomoć sponzora, GVS Niš, GDVD Niš i u svojoj režiji snosili troškove odlaska i smeštaja na Olimpijadi, samo da bi bili tamo – na mestu gde se na najbolji način predstavlja naša zemlja.  Sindikat srpske policije je prepoznao volju, želju i patriotizam kolega i kolegenica i u skladu sa svojim mogućnostima snosio deo njihovih troškova. A poslodavac? O njegovoj izuzetnoj „zainteresovanosti“, „pomoći“ i „podršci“ ćemo u nekom narednom tekstu.

Sledeći CTIF biće održan 2021 godine i nadamo se, kao i sam poslodavac, da će nam do tada biti bolje.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.