Beograd, 07.10.2016. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije uputio je otvoreno pismo načelniku Uprave granične policije, generalu Milenku Božović, sa zahtevom da  potvrdi ili demantuje pisanje jednog reprezentativnog sindikata u MUP, koji tvrdi da je od načelnika dobio obećanje o dodeli vozila njihovim sindikalnim grupama. Pismo prenosimo u celosti:

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije
Uprava granične policije
Načelnik Milenk Božović

Poštovani,

Na sajtu jednog od dva reprezentativna sindikata danas je objavljena vest o formiranju novih sindikalnih grupa, a u tom tekstu, između ostalog, stoji i sledeće:

Povodom ove vesti oglasio se i predsedavajući predsedništva Lukić koji nam je rekao da mu je u razgovoru sa generalom Milenkom Božovićem obećano jedno putničko vozilo za potrebe ove grupe i da postoji mogućnost dodeljivanja jednog terenca.“

Sindikat srpske policije je zatečen ovom tvrdnjom kojom nam saopštavaju da ste Vi, generale Božoviću, obećali vozila „za potrebe ove dve grupe“. Dakle, ovde se ne govori o dve stanice granične policije već o dve sindikalne grupe tog sindikata.

Možda bismo i poverovalilukic-dragovic da se pisac objave malo zaigrao i zbunio, da nije tako mislio, da Lukić nije tako rekao, samo da smo zaboravili na, ne tako davno, deljenje kombinezona Žandarmerije pripadnicima interventne jedinice u Nišu, pantalona  u Sremskoj Mitrovici… A nismo zaboravili ni to da je, jedan od pet MUP-ovih kontejnera, postavljenih u beogradskom odredu Žandarmerije, lično komandant Dragović predao sindikalnoj grupi tog sindikata na korišćenje. Ostavivši pri tome zaposlene da se i dalje presvlače u neuslovnim prostorijama, koje smo imali prilike svi da vidimo na našem sajtu, pre nekoliko dana. (O tome je pisano i na sajtu tog sindikata: http://nsp-policija.org.rs/kc-mup-beograd-sg-ozb-otvorene-prostorije-nsp-u-rakovici/ ) Sve to nesumnjivo dovodi do zaključka da postoji velika podrška i favorizovanje jednog sindikata od strane poslodavca.

Stoga smo dužni, generale, da Vam javno postavimo sledeće pitanje:  Da li izjava gospodina Lukića verno odslikava tok vašeg razgovora kao i Vaše obećanje? Preciznije, da li ste obećali vozila njihovim sindikalnim grupama ili ne?

Na osnovu saznanja koje imamo od ranije, mi zaključujemo da Vaša izjava verovatno nije bila takva, da niste dali takvo obećanje, već ste samo preneli planove da jedno od vozila, dobijenih u međunarodnoj donaciji, bude raspoređeno u Stanicu granične policije Mehov Krš, ali takvu potvrdu želimo od Vas. Jasnu i nedvosmislenu potvrdu da taj sindikat svesno obmanjuje svoje kolege. Uostalom te informacije o vozilima znali smo i mi u SSP ali ih nismo zloupotrebili i prikazali kao neki naš rad, nismo davali takva obećanja.

Ukoliko je pak izjava tačna, a Vi takvo obećanje dali, podsetićemo Vas da za početak ispunite obećanja koja ste dali na sastancima u Kabinetu i Upravi granične policije, a tiču se GP Gostun. Za početak obezbedite to da ljudi nakon skoro godinu dana ponovo dobiju osvetljenje u prostorijama za pregled. Jer, podsetićemo Vas, nabavljene su nove neonke, ali ne i starteri, tako da ništa od svetla u drugoj deceniji 21. veka. Da li smo toliko nisko pali da MUP nema novca za osnovne stvari? Takođe, ni u izlaznoj kabini nema svetla, lampe nisu nabavljene uprkos obećanjima. Ne treba napominjati koliko su zaista neophodne za nesmetan rad.

Da li je neophodno da se i kolege na GP Gostun učlane u neki određeni sindikat da bi dobili svetlo?

Vrlo moguće da će neko ovo naše obraćanje shvatiti kao svojevrstan „napad“, ili na Vas, ili na sindikat koji je objavio tu vest, ali namera nam nije takva – želimo samo istinu, pa ma koliko gorka bila! Dakle, generale, ili navedeno javno demantujte ili ćemo ga smatrati istinitim!

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.