Užice, 18.10.2016. godine, – Rukovodstvo Sindikata srpske policije podržava  ministra unutrašnjih poslova, gospodina Nebojšu Stefanovića, u iskazanoj nameri da dekriminalizacija policije konačno bude sprovedena ali ga istovremeno upozorava na to gde kriminal zaista leži u MUP-u, i zahteva da ovog puta postupak bude i legalan i legitiman. Stoga je predsednik sindikata Lazar Ranitović ministru uputio dopis koji prenosimo u celosti:

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Kabinet ministra
Ministar dr Nebojša Stefanović

Poštovani,

U ime skoro osam hiljada članova Sindikata srpske policije, zaposlenih u sistemu kojim rukovodite, želim da Vam uputim iskrenu podršku za najavljenu dekriminalizaciju policije. To je jedan od segmenata za koji se Sindikat srpske policije, od svog osnivanja, zalaže: dekriminalizacija, depolitizacija, demokratizacija i decentralizacija.

Iskreno se nadamo i želimo da ovoga puta taj proces bude sproveden na legalan i legitiman način, uz poštovanje svih važećih propisa koji regulišu tu materiju. Svim radnicima MUP-a u svežem sećanju je navodni, sada već čuveni,  pokušaj dekriminalizacije policije sproveden kroz „analizu rizika“, formiranjem nepotrebnog sektora, u kojem je svoju karijeru, doduše kratku, trebalo da nastavi bezmalo 1500 policajaca, od kojih je većina proglašena kriminalcima bez ikakvog osnova, paušalnim lepljenjem takve etikete.

Nadamo se da će ovoga puta biti sprovedena stvarna i konkretna dekriminalizacija i da ćemo se svi zajedno lišiti onih koji ne zaslužuju da obavljaju častan posao policijskog službenika. Takođe, polažemo iskrene nade da će konačno otpočeti i „čišćenje ribe od glave“, gde je zastupljen nesumnjivo najveći stepen korupcije i kriminala, čije delovanje predstavlja najveću opasnost po državu i društvo u celini. Ne dozvolite da se iza značke opet skriju kriminalci visoko pozicionirani u MUP.

Naglašavam da ćete u takvom nastojanju i delovanju, pročišćavanju naših redova, imati iskrenu i svesrdnu pomoć i podršku Sindikata srpske policije.

Dužni smo i da Vas upozorimo da nas zabrinjava deo izjave koju ste dali, a u kojoj insinuirate da će otkaze dobijati ljudi čiju krivicu ne uspete da dokažete. Svojevrsno „aktiviranje“ člana 172. Zakona o policiji, čiju smo ocenu ustavnosti i zakonitosti tražili i mi i još neki sindikati u MUP, a pre dobijenog mišljenja Ustavnog suda Srbije, bilo bi pogrešno i moglo bi da izazove velike probleme, pravnu nesigurnost svih policijskih službenika i neotklonjive posledice.

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.