Vređanja, ometanja, sprečavanja i napadi na policijske službenike prilikom obavljanja službenih delatnosti od strane građana je postala uobičajena pojava. Sve ovo je naročito  uzelo maha među licima iz krimogene sredine, koji više ne prezaju i ne biraju sredstva kad, gde i kako to čine. Svakodnevno se ređaju takvi slučajevi, neretko se dešava da posledice zakonitog postupanja policajca osete i članovi njegove porodice. A postoje i slučajevi, kada lice iz krimogene sredine svojim radnjama konstantno ugrožava bezbednost i sigurnost policijskim službenicima jedne policijske stanice. A rukovodioci te policijske stanice, ćute li, ćute…

Ovakav slučaj dolazi nam iz Tutina. U glavnoj ulozi je, među građanima Tutina i policiji, dobro poznat K.E.

Dana 18.07.2019. godine, dok su šetali gradskim trgom u Tutinu, policijskim službenicima PS Tutin LJ.H. i Z.H sa leđa je prišao K.E. i uz pretnju prstem i povišenim tonom, obraćajući se LJ.H. uzvikivao je reči pretnje: „Još jednom li mi budeš zaustavio sina i mene, ubiću te, …….. ti majku i buduću ženu“, ponavljajući to više puta, naočigled građana. Zatim je otkopčao jaknu, izvadio nož i pokušao da napadne LJ.H.. Srećom, napad su sprečili građani, koji su odgurnuli K.E.  Međutim, K.E. ne prestaje i nastavlja sa pretnjama „Kad tad ću vas ubiti i vas i članove vaše porodice“.

Pored današnjeg događaja, ako pogledamo ranije slučajeve, K.E. je nekoliko puta fizički napadao brata policijskog službenika Z.H, fizički napao policijskog službenika Z.H, probušio pneumatike na privatnom putničkom vozilu policijskom službeniku D.A, lažno prijavljivao policijskog službenika K.F i putem društvenih mreža navedene policijske službenike vređao, pretio i omalovažavao, o čemu postoje evidentirani slučajevi i podneta krivična prijava.

Prema nezvaničnim informacijama koje Sindikat srpske policije poseduje, K.E. je u više navrata viđan u društvu pojedinih rukovodioca ove organizacione jedinice. Takođe, bliski izvori navode da upravo oni svojim ponašanjem prema policijskim službenicima stvaraju utisak da štite K.E i time njemu indirektno daju vetar u leđa i samopouzdanje.

Policijski službenici PS Tutin, kao žrtve ovog pravosudnog sistema teškog dokazivanja i prijateljsko-rodbinskih veza njihovih nadređenih sa licima iz krimogene sredine strahuju da je ugrožena njihova bezbednost i bezbednost članova njihovih porodica. Ovaj strah je primetan i prenosi se na građane. Pitaju se oni, a pitamo se i mi: Kako ćemo njih zaštiti, ako ne možemo nas same?  

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić