Skip to main content

Постигнут договор око плата у јавном сектору!?


Београд, 06.02.2016. године, – На данашњој седници социјално-економског савета, на којој је присуствовао и премијер Александар Вучић, постигнут је договор, о до сада, спорним члановима Нацрта закона о платама у јавном сектору.

Након што смо предходних дана имали својеврсни риалити шоу у виду порука министра финансија, господина Вујовића, да синдикалци мењају државу и нађу неку у којој ће се њихов глас чути и поштовати, те након некакве показне вежбе где су „велики“ синдикати одржали штрајк упозорења (који нико није ни приметио осим у медијима), данас су сви сели заједно и договрили се. Али су, наравно, као гаранта свега позвали и премијера. Постала је нека општа мода да се никоме од министара не верује. Репрезентативни синдикати поверење имају само у премијера Вучића.

Аналогну ситуацију смо недавно имали прилике да видимо и код наших репрезентативних синдиката у полицији (НСП и ПСС), који су некакве гаранције око плата и отпуштања тражили на истој адреси. Помињана је и некаква једнократна новчана помоћ на тим састанцима (једни тврде 20 хиљада динара, други пак кажу да је обећано 10 хиљада динара) али запослени у МУП за сада немају ништа од тих састанака и гаранција – отпуштање прекобројних иде својим током, а новца нема на видику!

Потпредседница Владе Србијеsednica-socialno и министарска државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да је на седници СЕС-а са послодавцима и синдикатима договорено како ће се уређивати плате у јавном сектору и да очекује да ће до краја наредне недеље закон ући у скупштинску процедуру. Предвиђено је, када је реч о минулом раду, да он остане као што је био до сада, исто је дефинисан, потпуно у складу са Законом о раду“, истакла је министарка Удовички. Према њеним речима, оригинални предлог није ни био да се укине минули рад, него да се законом уведе напредовање у каријери, али се од тога, током преговора, одустало.

Оно што је сигурно јесте то да ће се овај закон односити на запослене у МУП у статусу државног службеника, али све остало је потпуно нејасно. Као на пример ко ће код нас правити каталог радних места и на који начин ће то бити уређено? Да ли репрезентативни синдикати имају икаква сазнања о томе и зашто их не поделе са свима нама? Да ли ће до последњег дана ћутати и огласити се кад све буде завршено? Истоветно као код процеса рационализације!

Још нејаснија јесте ситуација око плата полицијских службеника! Да ли ће се овај закон примењивати и на нас? Или ће, будући да је ово само кровни закон, за полицијске службенике бити донесен посебан правилник о платама или можда чак и закон (као што је то случај у суседним државама – Босни и Херцеговини и Хрватској)? Постоји могућност и да полицијски службеници буду подведени под каталошки коефицијент са неким професијама које су знатно испод по тежини и комплексности посла! Да ли ће тако нешто дозволити синдикати који су, на папиру барем, репрезентативни и треба да заступају права свих запослених?

Треба напоменути и то да се и у процесу усвајања овог закона, понавља ситуација већ виђена код усвајања Закона о полицији, да се, све време трајања јавне расправе, разговара о једном, свима доступном предлогу, а да се онда, волшебно, у скупштинској процедури појави предлог закона сасвим новог садржаја и нових одредби. Тако сада имамо ситуацију да се у најновијем предлогу Закона о платама, који улази у скупштину, појављују чланови којих није било у претходном. Тако у члану 39 пише да ће сва давања, као што су накнаде за боловања или годишње одморе, бити исплаћивана само уколико има средстава у буџету.

Врло занимљиво решење, и питам се да ли су на њега пристали синдикати??? А питам се и шта ће се дести уколико у буџету не буде новца ни за редовне плате? Хоће ли „велики синдикати“ одржати једночасовни штрајк упозорења и на томе стати?

Заменик председника ССП
Миле Лазаревић

Нешто више о данашњој седници СЕС-а можете прочитати на следећим порталима:

Вечерње новости

Б92 : коначно договор

РТС: Закон не желе они који се плаше транспарентности


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ