Beograd, 30.10.2016. godine, – Nakon što je, na današnjoj konferenciji za medije, predsednik Vlade Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, obavestio javnost o rezultatima pregovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i izneo podatke o visini uvećanja plata zaposlenih u državnom sektoru, nameće se nekoliko zaključaka ali nekoliko pitanja i dalje ostaje otvoreno.

Premijer Vučić je naglasio i to kako je vodio „veliku borbu“ sa MMF-om oko povećanja plata za pripadnike vojske i policije, da je postojalo veliko protivljenje pomenutih koji smatraju da su policajci već „preplaćeni“ i da je umalo došlo i do prekida razgovora baš zbog sporenja oko zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i našeg prava na normalan život.

Članovi i rukovodstvo Sindikata srpske policije nemaju razloga da ne veruju da je zaista tako i bilo i na tom zalaganju iskreno se zahvaljujemo gospodinu Vučiću, mada je to svakako u opisu njegovog posla – obezbeđivanje uslova za dostojanstven život građana Srbije, među kojima smo i mi „ozloglašeno preplaćeni policijski službenici“!

Ipak, ne možemo da ne primetimo da je na delu samo privid uvećanja plate zaposlenima u MUP, a da je ovo, u stvari, najava vraćanja još jednog dela oduzetog. Podsećanja radi, zaposlenima u MUP je krajem leta i početkom jeseni 2014. godine plata umanjena dva puta i da je zbog toga usledio masovni štrajk. Tom prilikom smo svi ostali bez oko, u proseku, 15% naših zarada, najpre kroz umanjenje čuvene „desetke“ a onda i linearno umanjenje od 10%. Štrajk nažalost pamtimo po lošem – jedan reprezentativni sindikat ga je aktivno opstruisao a drugi kasnije izdao.

Danas na delu imamo najavu vraćanja dela oduzetog, nakon januarskih 2%, uskoro ćemo dobiti dodatnih 5% uvećanja osnovice plate, ali je to i dalje daleko od nivoa plata koje smo imali u avgustu 2014. godine. Svesni smo finansijskih teškoća države, nezavidnog platnog bilansa i restriktivnog državnog budžeta, ali ovo je istina koju ne smemo da prećutimo – nema ovde realnog povećanja plate već samo ublažavanja početnog umanjenja. O dvogodišnjoj inflaciji i uvećanju životnih troškova, kao i o naknadni ukupno oduzetog za dve godine, niko i ne razmišlja osim policajaca samih.

Premijer je u obraćanju javnosti najavio i jednokratnu linearnu pomoć svim penzionerima u iznosu od pet hiljada dinara. Svoje, ranije dato, obećanje koje su nam prezentovali reprezentativni sindikati (doduše PSS je govorio o 20.000 a NSP o upola manjoj sumi) o jednokratnoj pomoći zaposlenima u MUP danas nije spomenuo. Ostaje nejasno da li je zaboravio na obećanje ili mu ispunjenje nisu dozvolili predstavnici MMF-a. A možda obećanja nije ni bilo već su nas reprezentativni sindikati, kao i mnogo puta do sada, jednostavno obmanuli?!  

Takođe, zaboravljeno je i da su umanjenjem visine naknade za rad na terenu, odnosno iznosa dnevnice, na mizernih 150 dinara dnevno, direktno pogođeni policijski službenici koji rade u teškim uslovima na održavanju javnog reda i mira i sprečavanju eskalacije nasilja i kriminala. Taj rad i rizik koji sa sobom nosi je podcenjen i nepravedno doveden u istu ravan sa klasičnim službenim putovanjima birokrata i administracije. Naš rad nije „službeno putovanje“. Mi ne „putujemo“, već obavljamo najsloženije i najteže terenske poslove i zadatke u cilju očuvanja bezbednosti Republike Srbije i njenih građana. Verujemo da povećanje iznosa dnevnica za policijske službenike na neoporezovani iznos od 2.201 dinar ne bi bio preveliki zalogaj za budžet države Srbije i da to treba uraditi što hitnije.

Sve u svemu, ovo uvećanje mesečnog primanja svima će nam dobro doći premda ni iz daleka nije dovoljno da policijskim službenicima obezbedi uslove dostojne za život čoveka. Još jednom je potvrđena navika države da od policijskih službenika i svih zaposlenih u MUP očekuje najveće žrtve, da ih bez oklevanja i dobije, a da prilikom „vraćanja duga“ budemo skrajnuti ili u potpunosti zaobiđeni!

Zamenik predsednika SSP
Mile Lazarević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.