POVIŠICA PLATE ZA PORODILJE – odgovori na našu inicijativu

O platama porodilja brine još samo SSP. Da li je zalaganje države iskreno ili samo deklarativno moguće je zaključiti i po tome što smo odgovore na dopis dobili samo sa dve adrese. A kako su nam odgovorili, bolje da nisu ni oni.

POVIŠICA PLATE ZA PORODILJE – odgovori na našu inicijativu
Share Button

Sredinom januara poslali smo dopis na nekoliko najvažnijih adresa državne vlasti u Srbiji sa zahtevom da svako od imenovanih političara doprinese izmeni Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Dopis je usledio nakon što su naše koleginice koje se nalaze na trudničkom ili porodiljskom bolovanju ostale bez januarskog povećanja plate, uprkos tome što se država zalaže za borbu protiv bele kuge i povećanje nataliteta.

Da li je zalaganje države iskreno ili samo deklarativno moguće je zaključiti i po tome što smo odgovore na dopis dobili samo sa dve adrese. A kako su nam odgovorili, bolje da nisu ni oni.

Iz Ministarstva za rad, u nedostatku hrabrosti da saopšte istinu, predočavaju nam važeće zakonske odredbe i objašnjavaju zašto plate nisu povećane (kao da to nama nije jasno), svesno zaobilazeći odgovor na naš zahtev da urade nešto po tom pitanju, kako te žene ne bi čekale još godinu dana na uvećanje plate!

U ime ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića odgovor nam piše šef Odseka za saradnju sa sindikatima  Dragiša Anđelković. Šta je on tu tačno napisao uz veliki napor isčitasmo, al šta je pisac zaista hteo da kaže nismo uspeli da shvatimo. Ne želimo da zvučimo ni maliciozno ni sarkastično, ali tako je kada, kao odgovor na dopis, dobijete akt ispisan u jednom pasusu, u devet gusto kucanih redova. Akt u jednoj rečenici sastavljenoj od, ni manje, ni više, nego čak 114 reči!

Odgovori su manje-više očekivani, a zaključak sumoran – država neće uraditi ništa po ovom pitanju! Borbu protiv bele kuge i dalje će voditi osmišljavanjem ogavnih slogana koji ponižavaju žene, umesto da mlade ljude motivišu!

Pogledajte odgovore koje smo dobili:

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Komentari:

Komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijavi se!