Beograd, 28.06.2017. godine, – Danas je u popodnevnim časovima došlo do teške saobraćajne nezgode u kojoj je jedan naš kolega, saobraćajni policajac Dejan Đorđević (42) zadobio telesne povrede. Do nezgode je došlo na obilaznici oko Beograda, u blizini Orlovače. Kolega je zadobio velike rasekotine na glavi, poprilično je ugruvan ali je u svesnom stanju, verujemo da će biti sve u redu i želimo mu brz oporavak.

Ono što privlači posebnu pažnju svakako jeste to da je do nezgode došlo oko 15,00 časova, najverovatnije prilikom vršenja kontrole saobraćaja na obilaznici oko Beograda. Premada još uvek nisu razjašnjene sve okolnosti nezgode, prema prvim informacijama kojima raspolažemo, vozač vozila je zaspao za volanom, izgubio kontrolu i kolega nije uspeo da izbegne udarac. Dakle, ovo je direktan dokaz opravdanosti našeh zahteva upućenog ministru, kao i njegove brze reakcije i raspisivanja depeše kojom je naložena preraspodela radnog vremena u vreme kstremnih vrućina. Podsećamo da je danas temperatura u Beogradu, u jednom momentu, prelazila i 37 podeok na skali.

Svako razuman je takav potez ministra podržao, ali u jednom delu javnosti, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, pa čak i kod izvesnog broja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, na osudu i podsmeh su naišli i naš zahtev i ministrova reakcija. Komentari se najčešće svode na „nisu policajci razmaženi, moraju da rade i po suncu“! Da, moraju, to smo i naglasili, a i svaki policajac će profesionalno reagovati i zaštiti bezbednost ljudi i imovine, ali samo ako je to zaista neophodno.

Ni jedan saobraćajac neće odbiti da izađe na uviđaj i sličnu intervenciju, ali zaista nema potrebe za bilo kakvom redovnom kontrolom saobraćaja. Neće se policajac „istopiti na suncu“ ali nema ni potrebe izlagati opasnosti radi jurenja nekakvih rezultata ili punjenja budžeta. Videli smo, na ovim vrućinama su svi učesnici saobraćaja umorni i nervozni, poneki pospani, predstavljaju opasnost i po sebe i po druge.

Kolege, svedoci smo da se depeša ministra ne poštuje u potpunosti u svim organizacionim jedinicama, kao na primer na auto-putu gde se danima već sprovode celodnevne akcije na merenju brzine radarima. Pozivamo vas da nam ukazujete na propuste starešina, a mi ćemo dalje intervenisati u Direkciji policije ili kod načelnika konkretnog Sektora. Ne dozvolimo da nam se ovakvi slučajevi ponove usled odsustva savesti kod pojedinih starešina i zbog naše lenjosti da na propuste blagovremeno ukažemo.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.