2Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je dana 10.06.2015 godine na svom sajtu izdao saopštenje za javnost „Dobra reakcija MUP-a na upozorenje Poverenika“.  Ovo Upozorenje se odnosi na dugogodišnju praksu nezakonitog zadržavanja ličnih dokumenata građana prilikom ulaska u objekte MUP-a i nepoštovanje odredbi iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i posledica je pokrenute inicijative i pritiska Sindikata srpske policije iz 2013. godine gde posle nekoliko sastanaka sa poslodavcem ovaj problem nije mogao biti rešen.  Zbog toga je Sindikat bio prinuđen da pravdu zatraži van MUP-a i dopisom broj 23-01/13 smo se obratili Povereniku.

Poverenik je postupio shodno svojim ovlašćenjima i u skladu sa propisima koji regulišu ovu materiju gde su sugestije i primedbe iz gore pomenutog dopisa bile zakonski utemeljene i nama dao odgovor u vidu Mišljenja , a MUP-u poslao Upozorenje da  preduzme mere i radnje kako bi ove nepravilnosti bile uklonjene. Potom je od strane Ministra unutrašnjih poslova ka svim organizacionim jedinicama upućena obavezujuća depeša da „prestanu sa zadržavanjem lične karte i druge javne isprave sa fotografijom lica za koja se izdaje propusnica za ulazak u objekte MUP-a i drugih objekata gde su pol.službenici angažovani na poslovima obezbeđenja“. Pokrenuta incijativa za poštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i donete mere od strane Poverenika će biti od koristi i pravnim licima koji se bave poslovima obezbeđenja ličnosti i objekata jer i Zakon o privatnom obezbeđenju njima ne daje pravo zadržavanja ličnih dokumenata građana.

Ponovo obaveštavamo sve građane R. Srbije da svoja lična dokumenta ne ostavljaju na ulazu u bilo koji objekat koji obezbeđuju policijski službenici i radnici privatnih obezbeđenja.  Nasuprot tome, dužnost građana je da ta dokumenta daju ovlašćenim službenim licima samo prilikom primene policijskog ovlašćenja „Provera identiteta lica“, tzv legitimisanje, ali bez zadržavanja.

Krajnji rezultat je još jedan u niku dokaza da pojedine aktivnosti Sindikata izlaze iz okvira zaštite radnika zaposlenih u našem Ministarstvu i da se proširuju ka zaštiti prava, sloboda i ličnog integriteta svih građana Republike Srbije.  I ne treba nikog čuditi, jer to je u stvari osnovni cilj našeg poslodavca, a mi smo tu da pomognemo i zajedno dođemo do tog cilja. Makar i na ovaj način.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.