Kako smo došli do toga da nas napad na policajca više ne iznenađuje? Da nam to postane svakodnevica i da se čudimo se kad smena prođe bez incidenata! Sindikat srpske policije smatra da je odgovor krajnje jednostavan i leži u ne/postupanju pravosudnih organa.

Tužioci i sudije veoma blagonaklono gledaju na napadače. Izgovore za njihovo puštanje na slobodu biraju vrlo maštovito.

Tako smo u četvrtak uveče imali napad na policajca u Prokuplju. Vozač D.A. (54) odbija da se podvrgne alkotestiranju i udara saobraćajca pesnicom u glavu. Psuje, preti osvetom, preti vezama „u vrhu“, ali ga povređeni policajac zajedno sa kolegom iz patrole uspeva da savlada i privede.

Policajac J.D. (39) srećom prolazi samo sa lakom telesnom povredom a napadač i nakon privođenja nastavlja svoju malu predstavu. I dalje odbija alkotestiranje, pa postupajući lekar konstatuje vidno alkoholisano stanje. Napad na policajca dobija i svoj policijski epilog – biva mu određeno policijsko zadržavanje.

A onda ovu malu predstavu nastavljaju napadač i njegov advokat izgovorima, ali i tužilac saosećanjem, šta će čovek, osetljive je duše. Pusta napadača na slobodu uz obrazloženje da isti mora da se brine o starom i bolesnom ocu. Tako da taj napadač opet uveliko uživa vozeći ulicama Prokuplja a saobraćajci u šoku!

Da nije tragično bilo bi smešno. Ali ništa čudno, pa mi živimo u državi gde je atentator na premijera pušten na slobodu pod sličnim izgovorom – trgovački je putnik, izdržava porodicu!

Predsednik SSP Lazar Ranitović poručuje: “Uzaludne su izjave ministra o zaštiti policijskih službenika, džaba naši apeli i protesti na ulicama – pravosuđe jednostavno vapi za promenama. Tužioce i sudije neko mora da podseti sa koje strane zakona treba da budu! To je osnovni uslov postojanja pravne države a samim time i pravne zaštite policijskih službenika.”

Napad na policajca nije nešto neobično, ima ih u svakoj državi, svaka budala može da nas napadne. Ali taj napadač mora da zna da mu nakon toga obavezno predstoji dugogodišnja robija! Drugog leka nema.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.