Razvoj policijske delatnosti u zajednici zasniva se na unapređivanju preventivnog rada policije, policijske organizacije i upravljanja, sistema vrednosti u policiji i vrednovanja policijskog rada i afirmisanje uloge zajednice u podizanju nivoa bezbednosti.   Zbog toga je strane MUP-a u saradnji sa ostalim državnim organima, domaćim i stranim organizacijama usvojena  „Strategija policije u lokalnoj zajednici“.  U mesecu junu 2015. godine od strane MUP-a Republike Srbije pokrenut je Pilot projekat koji se sprovodi u  Policijskim  stanicama u Zemunu, Prijepolju i Vrbasu. Pilot projektom predviđeno je da policijski službenici sprovedu niz akcija kojima bi se kroz partnerski odnos i približavanje rada policiskih službenika građanima poboljšao nivo bezbednosti u  Zajednici.

Od samog početka PS Vrbas je sprovela niz akcija u okviru ovog projekta, koje je SSP putem veb sajta zvanično objavio i podržao  http://ssp.org.rs/arhive/10069 . Posle završetka ovih akcija 24. septembra u 12,00 časova je započela još jedna,  pod nazivom „Fudbalom protiv nasilja i droge“ gde su ciljna grupa bili pretežno učenici Osnovnih škola sa teritorije Vrbasa. Kroz propagiranje fudbala kao najmasovnijeg sporta i kroz promociju sporta od strane istaknutih i uzornih sportista kapitena naša dva najveća fudbalska kluba mladima je upućena jasna poruka  da je sport taj koji im daje mogućnost da se razviju u pravom smeru a da su nasilje i droga pogrešan odabir. Propagiranje aktivnosti kroz promovisanje derbija u novom svetlu različitom od onoga koji ne retko prati nasilje na tribinama mladima je prenešena pozitivna sliku nadmetanja i rivalstva u sportu.

U okviru aktivnosti na mobilnom fudbalskom terenu na trgu „Nikole Pašića“ je organizovana fudbalska utakmica „derbi“  između učenika Osnovnih škola iz Vrbasa gde je svaka škola  dala po dva učenika 5. razreda  ,gde je bilo i devojčica koje treniraju fudbal. Jedan tim je bio obučen u majicama crvene boje – FK“Crvena Zvezda“ a drugi u majicama  crne boje -FK“Partizan“.  Na leđima majice je bio oštampan naziv „Policija u saradnji sa građanima PS Vrbas“, na grudima logo policijske značke  i  poruka „Fudbalom protiv nasilja i droge“. Timove su predvodili kapiteni FK “Crvena Zvezda“ i FK “Partizan“, sudija utakmice je bio najbolji Srpski sudija Milorad Mažić, a selektor ovog tima Veljko Paunović  (selektor mlade reprezentacije Srbije, koja je osvojila Svetsko prvenstvo). Kao VIP gosti sa obezbeđenim sedištima, u goste su se odazvala deca ometena u razvoju  iz Udruženje „Kućica –MNRO“ iz Vrbasa i Udruženje dece i mladih  sa smetnjama u razvoju, invaliditetom i retkim bolestima  „Multi-Art“ iz Vrbasa uz prisustvo roditelja. Od strane policijskih službenika PS Vrbas u toku programa a pre utakmice deci su podeljene  majice sa logom akcije, pokloni  u vidu poklon paketa sa konditorskim proizvodima, a nakon meča i pokloni od strane kapitena po 40 ulaznica za mečeve FK “Crvena Zvezda“ i FK “ Partizan“ .

Pored gore navedenih, na ovoj manifestaciji, učešće su uzeli i:  Udruženje dece ometene u razvoju „Kućica –MNRO“  iz Vrbasa, Udruženje dece i  mladih sa smetnjama u razvoju, invaliditetom i retkim bolestima  „Multi-Art“ iz Vrbasa sa roditeljima i predstavnicima udruženja, predstavnici Centara za socijalni rad Vrbas kao koordinatora sa udruženjima, učenici O.Š. iz opštine Vrbas sa razrednim starešinama i nastavnicima fizičkog, predstavnici SO Vrbas i Kancelarije za mlade kao organizaciona podrška, muzičar-reper iz  grupe  „Beogradski sindikat“  sa plesnom grupom iz Novog Sada „Magic People“ 8 članova, predstavnici mlađih selekcija fudbalskih klubova iz Opštine Vrbas sa trenerima i naravno mediji.

Sindikat srpske policije ovom prilikom želi još jednom da pohvali zaposlene u PS Vrbas na čelu sa načelnikom Vladom Glođovićem,  glavnim organizatorom ovakvih akciju u okviru „Pilot projekta“.  Ono što njemu možemo obećati je pružanje neophodne podrške u održavanju ovakvih akcija u budućnosti, a zaposlenima u MUP-u da ćemo se boriti da i ostali ambiciozni, školovani i vredni pojedinci kao što je načelnik PS Vrbas isplivaju iz mase bahatih, samovoljnih, nezainteresovanih i prepotentnih rukovodioca i tako ubrzaju započete reforme.

Služba za informisanje SSP

PLAKAT POLICIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.