Kraj ove 2016. nije bio ni približno dramatičan poput one prošle, kada su nam ministar i tadašnji direktor uručili čestitku u vidu „analize rizika“ odnosno direktne pretnje otkazima za skoro 1500 naših koleginica i kolega. Ili „kriminalaca“ kako ih tada nazvaše.

No, ni kraj ove godine nije mogao da protekne bez „kriminilaca“ u policijskim redovima!!! Ponovo smo u osvit praznika stavljeni na stub srama, samo nas sada ne otpuštaju već „masovno hapse“. Bilo je to spektakularno hapšenje zaista, uz duge cevi i maskirane žandarme! Ma bili su tu svi elementi za jeftin, loše režiran holivudski film.

Korupcije u redovima zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova svakako ima. U svim sektorima, ne samo u Direkciji policije, kako se često stiče pogrešan utisak u javnosti. Sindikat srpske policije oduvek se zalagao za borbu protiv korupcije i svih vidova kriminala u MUP, uostalom najveći broj naših članova čine policajci pa je to i normalno i sasvim prirodno. Svako ko ne zaslužuje uniformu, ne treba ni da je nosi! Moramo povući jasnu liniju između „nas“ i „njih“! Na ulici ili u zatvoru moraju završiti svi koji to zasluže, ali bez izuzetka, bez ikakve zaštite za bilo koga. Ne sme biti popusta ni za čistačicu ni za generala!

SSP se zalagao za tri „D“ u našem ministarstvu: dekriminalizaciju na svim nivoima, depolitizaciju i decentralizaciju. I danas to tražimo ali procesi idu u suprotnim smerovima. MUP i policija su sve politizovaniji, za rukovodeća mesta na skoro svim nivoima presudan je politički uticaj, struka je u zapećku! Od decentralizacije nije bilo ništa, naprotiv. Logistika i ljudski resursi su centralizovani u toj meri da su postali neefikasni i praktično beskorisni! A dekriminalizacija je posebna priča…

Sudeći po rezultatima rada Sektora unutrašnje kontrole, korupcija i sav kriminal u MUP počinju i završavaju se na nivou običnog policajca, onog na pozornici ili u patroli! Ponekad, slučajno, rekli bismo, u tu mrežu zaluta i neki pomoćnik komandira, zamenik načelnika… Budući da Zakonom o policiji delokrug rada SUK nije ograničen na taj najnižini nivo zaposlenih, postavlja se nekoliko pitanja:

  • Da li je SUK uočio postojanje kriminala na višim nivoima u MUP?
  • Ako nije, da li smatraju da takvog kriminala i nema ili sebe smatraju nesposobnim da istraže kriminal na višim nivoima?
  • A ako su detektovali postojanje kriminala kod rukovodilaca u MUP, neka nam pokažu šta su uradili po tom pitanju ili odgovore zašto nisu, zašto to ne procesuiraju?
  • Da li ih je strah da diraju u „osinjak“ ili ih je neko „dobronamerno“ posavetovao da tu ništa ne čačkaju?

I baš kao što smo prošle godine poručili ministru da se, kod određivanja spiskova „nepodobnih i nečasnih“, predviđenih za otkaz, olako oslonio na tadašnjeg direktora i njegove načelnike Policijskih uprava, slično mu možemo poručiti i sada. Da, ministre, korupcije ima među policajcima, što zbog teških uslova rada i malih primanja, a što zbog sve lošije selekcije kod prijema u radni odnos. Verujte nam, ministre, da je najveći uzrok kriminala kod policajaca upravo to što su oni svedoci nekažnjenog kriminala ogromnih razmera među svojim rukovodiocima, od srednjeg i višeg nivoa rukovođenja.

Krenuli ste, ministre, sa smenama načelnika, napravili nekoliko pravih rezova i odličan izbor novih rukovodioca i za to ste od nas dobili čestitku i javno priznanje. Ali smo i tada naglasili da ste tek zagrebali po površini i da tu ne smete stati… Da veliki broj načelnika nije za smenu već za lišenje slobode i krivično procesuiranje! Imenovanje novog direktora policije je pravi potez u tom smeru, izabrali ste čoveka za čije ime se afere ne vezuju, repovi ne vuku… Iskoristite njegov autoritet i poštovanje koje uživa kod policajaca.

Na tom putu imaćete iskrenu i bezrezervnu podršku SSP.

Da to nisu prazne reči, olako stavljene na papir, mogu potvrditi naša dela. Mi smo sindikat koji je ove godine podneo tri krivične prijave protiv rukovodilaca u MUP. Podneli smo desetak inicijativa za pokretanje disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti od strane starešina i zbog povreda prava zaposlenih! Da kod nas nema zaštićenih niti selektivne pravde govori i to da smo podneli krivičnu prijavu i protiv jednog našeg aktiviste koji se usudio da proneveri novac članova. Naravno, iznos je bio sitan, nadoknađen, a taj gospodin je smenjen sa funkcije i isključen iz članstva. (Sada je on, nažalost, aktivista u jednom drugom sindikatu, al to ne govori o njemu, već o tom sindikatu!)

O uočenim nelogičnostima i sumnjama na ozbiljan kriminal na najvišem nivou obaveštavali smo i ministra i SUK u više navrata. To je rezultiralo sa nekoliko krivičnih prijava koje sektor podneo protiv više lica. Postignutim smo samo delimično zadovoljni jer ostaje gorak ukus u ustima kada neko kaže da je za aferu kod nabavke borbenih patika odgovorno tek nekoliko referenata. Smatramo da to nije moglo biti realizovano bez učešća, ili barem blagoslova, nekog na visokoj poziciji u Sektoru za materijalno finansijske poslove. Da ne bude zabune, afera je iz vremena bivšeg ministra, u vreme načelnika Kojića, mada i Nedeljkovićku smeniše bez obrazloženja. Ali zato afera sa crvljivim mesom nije iz prošlog vremena, vrlo je aktuelna. I vrlo nerešena i dalje ko, kad, kako i zašto!?

Sa tom praksom ukazivanja na kriminal u vrhu MUP nastavićemo i u 2017. Pozivamo sve koleginice i kolege da nam dostavljaju takve podatke, svi oni koji nemaju poverenja u svoje starešine ili SUK, neka informacije dostave nama a mi ćemo se potruditi da kriminalcima zagorčamo život.

Naravno, pozivamo i kolege iz SUK da nam se obrate ukoliko naiđu na zid, ukoliko im neko zabrani istragu, ako ih neko sabotira i onemogućava rad.

Ne znamo da li je ministru Stefanoviću poznato da sindikati u MUP danas najveću muku imaju da zaštite njegov autoritet! Da, izgleda paradoksalna situacija, ali je zaista tako. Ministrovi potčinjeni su ti koji ne poštuju njegovo ime i njegov potpis, masovno krše prava radnika zagarantovana njegovim potpisom. Od nepoštovanja odredbi PKU, preko podzakonskih akata koje je usvojio, do Odluke o posebnoj naknadi za rad u otežanim uslovima koju je doneo. Rukovodioci na različitim nivoima trude se da se obesmisle postojanje tih akata, tumače ih svako prema svom nahođenju, ređaju se depeše na depešu, a nered sve veći!

Ne bismo bili fer a da ne pomenemo i nekoliko dobrih stvari u ovoj godini na izmaku. Posle dužeg vremena započela je nabavka nekoliko stotina preko potrebnih patrolnih vozila. Svakako je velika stvar i to što je po prvi put isplaćena solidarna pomoć u skladu sa PKU za državne organe! Iskreno verujemo, i to smo već pomenuli, izbor novog direktora je jako bitna stvar za policiju!

Ali nikako ne smemo zaboraviti očajno stanje u kom se našao budžet MUP. Budžet je pred pucanjem upravo zbog nekadašnjeg odnosa MUP prema zaposlenima, brutalno su nam gazili radna prava, a sad je to stiglo na naplatu. Nažalost ili na sreću, glavni krivac više nije u ministarstvu.

Ne smemo zaboraviti ni donošenje novog Zakona o policiji sa svim svojim retkim vrlinama i  mnogobrojnim manama na koje smo javno ukazivali i pre njegovog usvajanja. Taj zakon je ukinuo prezumpciju nevinosti za policijske službenike, doneo je niz nelogičnosti i praktično će ukinuti naknadu za troškove dolaska na posao i odlaska sa posla! Nekoliko hiljada zaposlenih, koji prevaljuju stotine kilometara dnevno, naći će se u teškoj situaciji. Poslodavcu je opet bilo komplikovano da procesuira nekolicinu onih koji zloupotrebljavaju to pravo lažnim prijavama boravka, pa je odlučio da kazni sve putnike! Naravno, da će i to pasti na sudu, da će uslediti tužbe i kasnije manogo veći troškovi za ministarstvo, ali kao da to nikog ne zanima.

Sektor za vanredne situacije i dalje je ni na nebu ni na zemlji a ljudi zbunjeni i sluđeni, zabrinutu za svoju sudbinu i egzistenciju svojih porodica! Vatrogasaca spasilaca sve manje, sve stariji i bolesniji. Administrativnih radnika sve više. Oprema i vozila neadekvatna, istrošena i nebezbedna, starija čak i od vatrogasaca samih! Da li se SUK ikada bavio mogućnostima korupcije u upravi za preventivu?

Nažalost, reprezentativni sindikati pali su i na ovom ispitu kao nebrojeno mnogo puta do sada. Jedan sindikat, poznat po takvoj politici, složio se sa predlogom Uredbe, a drugi, u višemesečnom zimskom snu, nije našao vremena da ode do ministarstva i uloži neku primedbu. Ovaj prvi pravi koktele, nešto slavi (pitamo se šta) a ovaj drugi sad nešto diže galamu i prašinu, pokušavajući da zabašuri činjenicu da deci svojih članova nije obezbedio paketiće.

Ali, dobro, legitimitet su ima dali članovi, pa neka im oni i oduzmu, mi ćemo raditi svoj posao i dalje. Borićemo se za sva radna i ljudska prava i za svakog zaposlenog, bez obzira na sindikalnu pripadnost. I kod „analize rizika“ nismo delili kolege, tražili smo kompletno poništenje, vraćanje svih zaposlenih na stara radna mesta i u tome smo uspeli.

Nadamo se da u 2017. nećemo imati toliko ozbiljnih iskušenja i nezahvalnih poslova, da ćemo dogodine u ovo vreme imati razloga da slavimo. I mi kao sindikat i svi zaposleni!

Sledećeg leta slavićemo desetogodišnjicu svog postojanja, a verujemo, i dobijanje statusa reprezentativnog sindikata u MUP. Tek tada će zaposleni, ali i poslodavac, shvatiti šta znači i na delu videti istinski reprezentativni sindikat!

Može biti samo jedan SSP!

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.