Svi se, sigurno, sećate da smo svojevremeno pisali o nabavci obuće za uniformisane policijske službenike i da smo tada, pored firme „Gepard“ iz Novog Sada, koja je lažirala  kontrolisanje kvaliteta od strane novosadske firme „Alpha“ d. o. o.  (da vas podsetimao- ova firma uopšte nije licencirana za kontrolu kvaliteta ovajkvih artikala ove vrste) pominjali da je određeno količina, kroz postupak javne nabavke, kupljena od firme „Krunik“ iz Beograda koja je 2013. godine imala samo jednog zaposlenog, a da je uz određenu količinu išla deklaracija sa nazivom firme „Sandra-Corpico“ iz Požarevca. Verovatno se sećate da smo tada naglasili da nismo uspeli da na zvaničnom sajtu Ministarstva pronađemo podatak o učešću ove firme u postupku javne nabavke u toku 2014. i krajem 2013. godine, ali da smo dozvolili mogućnost da je to posledica naše nedovoljne koncentracije.

O svemu smo blagovremeno upoznali rukovodstvo Ministarstva, a od strane državnog sekretara g. M. Miličkovića smo nedavno obavešteni da je „slučaj“ predat Službi unutrašnje kontrole i da ćemo o rezultatima istrage biti blagovremeno obavešteni.

I bez naše posebne namere, ‘oće nas neke nove informacije u vezi sa navedenim, pa tako dolazimo do saznanja da je „Krunik“, najverovatnije, bio samo posrednik za prodaju obuće firme „Sandra-Corpico“, a na to upućuju sledeće činjenice:

  • Terenska čizma za “sve normalne vremenske prilike” – na kutiji nalepnica sa nazivom firme „Krunik“ d.o.o. iz Beograda, u samoj čizmi – na mestu gde naleže peta, još jedna manja nalepnica sa nazivom iste firme, a na prednjoj, gornjoj strani jezika čizme utisnut naziv firme „Sandra“ i ispod toga, manjim slovima- „korpiko“.

Bez ulaska u procenu kvaliteta obuće, mišljenja smo da je institucija javne nabavke na ovaj način još jednom izvrnuta ruglu i i da, u konkretnom slučaju, iako je možda i ispoštovana procedura, iako je ispoštovano slovo zakona, nije ispoštovan njegov duh.

Gotovo je neverovatno da Službi unutrašnje kontrole treba toliko vremena da utvrdi da li je bilo propusta u nabavci obuće ne samo od ove firme, već i od novosadskog „Geparda“!!! I ne samo u slučaju obuće već i u procesu javne nabavke ostalih delova uniforme. Kolika je provizija tog jednog zaposlenog u firmi “Krunik” nije nam poznato, ali je činjenica da nam iz Ministarstva svakodnevno odgovaraju da nema novca za ispunjavanje obaveza prema zaposlenima, a da se, sa druge strane, pune džepovi tamo nekih “prijatelja”, da se za Požarevac išlo obilaznicom preko Vračara a ne direktno auto-putem.

Ubeđeni smo da slučaj nije toliko komplikovan, već da su razlozi za njegovo odugovlačenje neke druge prirode.

Da bismo dali mali podsticaj SUK-u podelićemo sa vama i sa njima pismo direktora firme „Alpha“ d. o. o iz Novog Sada kojim nam je jasno rekao da je ime njegove firme zloupotrebljeno od strane „Geparda“, te i potvrdio naša prethodna saznanja da njegova firma nije licencirana za kontrolu kvaliteta proizvoda “iz oblasti tekstila, kože i obuće…”.

Ako koza laže – rog ne laže.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.