Beograd, 10.07.2017. godine, – Održan je sedmi mesečni sastanak u Kabinetu ministra, sa Radnom grupom za saradnju sa sindikatima kojom je predsedavao državni sekretar ministarstva, gospodin Milosav Miličković. Delegaciju Sindikata srpske policije predvodio je predsednik Lazar Ranitović a učestvovali su i članovi Glavnog odbora sindikata Mile Lazarević i Nikola Petrović.

Teme o kojima smo razgovarali su sledeće:

Tema sa prošlog sastanka –  Neuračunavanje i pogrešan obračun prekovremenih radnih sati pripadnika UGP ( koji vrše prevoz zaposlenih )

Zaposlenima koji vrše prevoz prilikom dolaska i odlaska sa posla radni dan traje u proseku 14 časova od kojih 12 časova provode u redovnom radu dok dodatna dva časa provode prilikom prevoza zaposlenih. Navedeni rad im se ne obračunava niti uračunava u radne sate i ne isplaćuje kao prekovremeni rad što je u suprotnosti sa pozitivnopravnim propisima. Apelujemo da se ovaj propust ispravi kako zaposleni ne bi podnosili tužbe.

Načelnik Uprave granične policije, general Milenko Božović, zahvalio je sindikatu na uprepoznavanju problema i ukazivanju na njega ali da prema njegovim informacijama niko od zaposlenih nije podneo takav zahtev svojim neposredno pretpostavljenim starešina. No, on smatra da to nije izgovor niti razlog da se to pitanje ne reši, bilo obračunom tih radnih sati, bilo angažovanjem drugih lica za razvoz smene na teren. Naglasio je i da to da nadoknadu mogu da očekuju samo kolege koji voze smenu, nikako ne svi zaposleni, to bi dovelo do znatnog uvećanja troškova, a organizovan prevoz do stanica granične policije je dobra volja poslodavca a ne i obaveza.

Nova službena vozila – nabavka i servis

Izvestan broj novih patrolnih vozila marke „škoda“, podeljenjih krajem prošle godine u PU za grad Beograd, bio je jedno izvesno vreme parkiran s obzirom da su prešla dovoljno kilometara da moraju ići na redovan servis. Problem sa ovlašćenim servisom je prevaziđen pre par dana i vozila su ponovo u funkciji.

Što se tiče nabavke novih vozila, što je ranije najavljeno za polovinu godine, gospodin Željko Veselinović je izjavio da je postupak nabavke u toku, pri samom kraju je tehnički deo, nova vozila možemo očekivati već krajem leta

Oprema za kriminalističku tehniku i ranije najavljeni tenderi – hrana, toneri…

Na mesečnom sastanku u februaru, kao razlog nedostatka osnovnog materijala i opreme za rad krim. tehnike navedeno to da je u prethodnoj godini nedostajalo finansijskih sredstava, kao i to da se“ ubrzo završava nabavka materijalnih sredstava u vrednosti od više desetina miliona dinara čime će zasigurno ovaj problem biti otklonjen i zaposleni na terenu ne bi trebalo da imaju problem nedostatka opreme i sredstava za nesmetan rad kada je u pitanju jedan od najbitnijih poslova u pogledu obezbeđenja dokaza za uspešno vođenje kasnijih krivičnih postupaka.“ Međutim, od toga nije bilo ništa i danas je situacija znatno lošija nego u februaru! Kada će biti obezbeđena oprema za nesmetan rad?

Gospoda Željko Veselinović i Drago Bjelica su ponovo naveli da su postupci nabavke u toku, da se vrši nekoliko desetina posebnih nabavki, da su procedure komplikovane i kasni se iz tehničkih razloga ali se nadaju da će sve biti okončano vrlo brzo.

Na primedbu da smo takvo obrazloženje čuli i u februaru a da je od tada stanje samo gore, da nikakve nabavke nije bilo, odgovor se sveo na „tenderi, procedure, žalbe, potrebno je vreme“!

Na pitanje dokle se stiglo sa tenederima čija realizacija je najavljena još za april (toneri i hrana), uz primedbu da je situacija sa tonerima na terenu očajna, opet smo dobili odgovor da su tenderi pri kraju i samo je pitanje dana kada će snabdevanje biti normalizovano.

Što se hrane tiče, Drago Bjelica je izjavio da je tu situacija redovna, da su raniji problemi prevaziđeni i da danas nabavke idu redovno, ali da je trenutno otežano snabdevanje ljudstva na terenu zbog visokih temperatura.

Odgovorima nismo zadovoljni, smatramo da je nedopustivo ovoliko kašnjenje u nabavci osnovnih sredstava za rad uz istovremeni pritisak na zaposlene da i u takvim (ne)uslovima ostvaruju rezultate rada na visokom nivou.

Zdravstvene knjižice – izrada i overa

Veliki broj zaposlenih i dalje ima problem sa potvrdama i overom novih zdravstvenih knjižica. Iznova se odlaže završetak procesa zamene. Kada će to definitivno biti završeno i da li MUP redovno plaća obaveze prema fondu?

Dragiša Anđelković, šef Odseka za saradnju sa sindikatima, izjavio je da je do sada ukupno izrađeno i podeljeno ukupno 104.000 obrazaca zdravstvenih knjižica zaposlenima i članovima njihovih porodica, da je preostalo za izradu još nešto malo više od 2.000 komada ali da je zastoj u Zavodu za štamopanje novca i izradu kovanica, kojem je država poverila taj posao.

Što se overe tiče, MUP redovno izmiruje svoje obaveze i u pitanju su samo sporadični slučajevi nesporazuma i grešaka koji se otklanjaju u najkraćem mogućem vremenu, a da se u narednom periodu očekuje i takozvana „trajna overa“.

Bojevo gađanje iz pištolja

Da li će provera gađanja vatrenim oružjem biti sprovedena po planu? Govori se o problemu sa nedostatkom municije u pojedinim Policijskim upravama? Provere fizičke sposobnosti u prvom polugodištu su završene, gađanje nije realizovano. Da li to znači da nećemo dobiti objedinjenu ocenu? Kada će zaposleni uopšte dobiti ocenu za prvu polovinu godine? Da li će neko biti odgovoran za nepostupanje po Zakonu o policiji?

Odgovor je dao gospodin Dejan Joksimović, zamenik načelnika Uprave policije, koji tvrdi da informacije o nedostatku municije nisu tačne. Tačno je samo to da je pojedinim Policijskim upravama vraćeno trebovanje na ispravku jer su planirane prevelike količine municije. Gađanje će biti realizovano tokom godine kako je i planirano i svi će dobiti ocenu na vreme.

Što se tiče ocene za prvu polovinu godine, postupak je u pripremi i biće završen na vreme.

Muzički festival „EXIT” i sabor trubača „Guča 2017“

Jedan od najposećenijih muzičkih festivala na svetu koji se održao se na Petrovaradinskoj tvrđavi od 5.7. do 9.7.2017. Povodom manifestacije angažovan je veliki broj policijskih službenika iz policijskih uprava sa teritorije A.P. Vojvodine. Do sada se dešavalo da velik broj koleginica i kolega biva upućen na ispomoć a da ne dobijaju bilo kakvu vrstu naknade za razliku od pripadnika IJP i pripadnika UGP koji dobijaju uvećanje koeficijenta za tekući mesec u visini od 20%. Na ovaj način oni se osećaju diskriminisano te apelujemo da se i oni nagrade uvećanjem koeficijenta od 20% za tekući mesec.

Takođe, velik broj policijskih službenika je angažovan na saboru trubača „Guča“ te s toga takođe predlažemo da se analogno sa predlogom za „Egzit“ nagrade i zaposleni angažovani na obezbeđenju sabora trubača koji se održava od 9.8. do 12.8.2017. godine. Smatramo da je izlišno govoriti o obimu posla,  otežanim uslovima i tsl. tokom održavanja festivala i da je razuman i opravdan zahtev.

Gospodin Milosav Miličković je dao odgovor da je ministar doneo posebnu Odluku kojom utvrđuje da svim policijskim službenicima angažovanim na obezbeđenju „Egzit“ festivala sleduje posebna nadoknada u iznosu od 500 dinara dnevno. Uslov za dobijanje nadoknade jeste to da je ime policijskog službenika u posebnom planu angažovanja.

Analogno ovome, očekuje se posebna odluka i za Dragačevski sabor trubača u Guči, kojom će anagažovani policajci dobiti posebnu nadoknadu.

Nepravilno evidentiranje radnih sati pripadnika IJP – kršenje naredbe ministra

I nakon upućene depeše svim organizacionim jedinicama u MUP kada je u pitanju računanje vremena provedenog u putu u radno vreme i dalje se na terenu nepravilno evidentira. Mahom povreda se ogleda u neažuriranju radnog vremena prethodnog unešenog pod šifrom „PZ“ (poseban zadatak) gde se evidentira 8-časovno radno vreme, a ne realno radno vreme. Takođe sledeća nepravilnost se ogleda u tome da tamo gde se vrši ažuriranje radnog vremena upiše realno radno vreme npr. 16 časova što je suprotno pozitivnopravnim propisima da zaposleni radi duže od 12 časova, s tim u vezi potrebno je da zaposlenima se evidentira radno vreme od 12 časova + 4 časa prekovremenog rada. Dalje, ne vrši se preraspodela radnog vremena provedenog u putu za prethodnih šest meseci. Na ovaj način još nepostupa nijedna org. jedinica čime krši naređenje ministra.

Gospodin Joksimović smatra da se depeša ministra poštuje u većini organizacionih jedinica i da su u pitanju sporadični slučajevi koji nastaju najčešće iz razloga nesnalaženja starešinskog kadra sa novinama u radu ali i zbog toga što smo na terenu, u združenim snagama, podređeni komandi Vojske Srbije. Vojne starešine prave planove rada i postupanja za svaki dan te se dešava da veliki broj policajaca ne bude ni angažovano utoku dana pa im se tako ni ne evidentira rad, pa se zaposleni sa terena vrate uz „manjak radnih sati“. Ostali članovi Radne grupe su na to reagovali konstatacijom da to otvara pitanje opravdanosti angažovanja velikog broja ljudi na terenu i da to treba preispitati.

Dogovoreno je da se pojedinačni slučajevi nepravilnog obračuna radnih sati rešavaju na nivou Uprave policije.

Uskraćivanje prava na putne troškove  zaposlenima SGP Bački Breg

Šef Odseka za obezbeđenje državne granice, RC GP prema R. Mađarskoj Predrag Šarac, ne dozvoljava zaposlenima SGP B. Breg da podnesu zahteve za naknadu za dolazak i odlazak sa rada. Naime, određen broj zaposlenih koji prebivaju u naseljenom mestu Bezdan ne ostvaruju pravo na putne troškove za lokal iako se nalaze na više od 1 km mesta odakle organizovano odlaze na granični prelaz. Istima se ne isplaćuje naknada za dolazak i odlazak sa rada godinama unazad. Predlažemo da se zaposleni obeštete vansudskim poravnanjem što za nekoliko radnika ne predstavlja velik iznos obzirom da se radi o troškovima lokala, da se bez odlaganja omogući uživanje prava zaposenima i da se odgovorni kazni po zakonu.

General Božović je izjavio da mu to deluje nerealno i da zaposlenima niko ne sme niti može da uskrati pravo koje mu pripada. Nije mu poznato da su zaposleni podnosili zahteve pa odbijeni, traži neki takav primer i obećava disciplinsko gonjenje nadležnih. Predlaže da zaposleni predaju zahteve za naknadu putnih troškova preko pisarnice i da će svi zahtevi biti pozitivno rešeni, u skladu sa Zakonom o radu i važećim Pravilnikom u MUP.

Solidarna pomoć zaposlenima za 2016. i 2017. godinu

Na pitanje zašto veliki broj zaposlenih nije dobio bilo kakvo rešenje po zahtevima podnetim za 2016. godinu i šta mogu da očekuju odgovor glasi – svi će dobiti rešenja, kašnjenje je zbog obimnosti dokumentacije, svako rešenje ponaosob mora biti dobro obrazloženo. Nažalost, skoro sigurno će svi oni dobiti odbijajuća rešenja.

Za 2017. godinu je do sada pristiglo više od tri hiljade zahteva koji još uvek nisu razmatrani. Očekuje se da komisija uskoro počne da radi.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.