Dok nam MUP stavlja omču oko vrata, predlogom Uredbe o načinu ostvarivanja naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla, sve kunući se u Zakon o policiji, a praktično ukidajući realne naknade putnih troškova, većina sindikata se ponaša krajnje neuobičajeno.

SSP je naravno odmah javno odbacio predlog teksta Uredbe kao neodrživ i uvod u ozbiljne smetnje u funcionisanju službe, s obzirom na najmanje 1/3 zaposlenih koji putuju međugradskim  prevozom, za koji neće slediti bilo kakva naknada. Podsećanja radi, odmah nakon usvajanja Zakona, na koji smo uzalud ulagali amandmane, podneli smo inicijativu Ustavnom sudu Srbije sa predlogom ocene nekoliko spornih članova, među kojima i član 189. na koji se poslodavac sada poziva. O kvalitetu tog zakona govori činjenica da je sam sebi kontradiktoran, jer u članu 155. stav 5. stoji odredba: „Rukovodilac je dužan da u slučaju prekovremenog rada obezbedi policijskom službeniku prevoz, odnosno naknadi troškove prevoza od mesta stanovanja do mesta obavljanja prekovremenog rada i obratno.” Dakle, prilikom prekovremenog rada će nadoknaditi kompletne troškove, a prilikom redovnog rada ne.

SSP će pomoć potražiti i od Poverenika za zaštitu ravnopravnosti jer je jasno da smo zakonom i predloženom uredbom diskriminisani u odnosu na sve druge zaposlene u Srbiji. Takođe, i od Zaštitnika građana tražićemo mišljenje i pomoć ovim povodom.

Svakako nećemo da sedimo skrštenih ruku i optužujemo zlu kob ili sudbinu. Al nećemo ni da ćutimo i pravimo se da je sve u redu, da ne ukažemo na zaista skandalozno ponašanje dva reprezentativna sindikata! Jedan od njih je otišao na sastanak i praktično podržao predlog uz neke smešne, kozmetičke primedbe, da bi kasnije navodno odbio predlog. Drugi nije čak ni otišao na sastanak Radne grupe, da bi danas iz sve snage napao ovaj prvi kako je prodao interese zaposlenih. Stiče se utisak da im je to jedina taktika u odbrani prava zaposlenih i bila – neodlaskom na sastanak za sebe zgrabiti alibi i onda okriviti onaj drugi reprezentativni sindikat za izdaju!

Predlog teksta Uredbe od strane Radne grupe, ali i ponašanje reprezentativnih sindikata, najbolji su pokazatelj razloga kojim su bili vođeni, kada su zajedno, udruženim snagama, odbili aktivno učešće SSP, pa čak i samo fizičko prisustvo sastancima Radnih grupa, bez prava glasa. Nisu želeli svedoke, pa sada mogu da tumače i prenose kako im se dopadne.

Hoćemo li i dalje da zabijamo glave u pesak… ćutimo (a neki put i radujmo se) kad drugom kolegi ukinu putne troškove, kad starešinama ukinu nagrađivanje, kad jedni dobiju posebnu naknadu za rad sa migrantima, a drugi ne (a rade isti posao), kad se kolege kupaju na livadi i spavaju sa pacovima,…
A oni nas melju jednog po jednog… I naposletku će nas sve samleti…

Dokle ćemo da ćutimo i da trpimo??? Dokle će više da nas obmanjuju reprezentativni sindikati?
SSP nikada nije napadao druge sindikate, gledamo samo u svoje dvorište, ali ovo, što nam se sada dešava, prevazišlo je svaku granicu. Kolege, iz reprezentativnih sindikate, krajnje je vreme da izađete iz svog oklopa i da prevaziđete sopstvenu sujetu i konačno zajedno sednemo za isti sto i najhitnije dogovorimo kako da zaštitimo golu egzistenciju zaposlenih i MUP!Preuzmite inicijativu i dokažite opravdanost svog postojanja i statusa koji imate (pitanje je da li ga i zaslužujete). Ili se sklonite sa scene! Vreme je!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.