Ovo leto zaista je vrelo u svakom smislu, vreo vazduh, klima podivljala, narod nervozan i svadljiv. A u policiji „podivljali“ sindikalni poslenici.

Jedni druguju sa ministrom, hvaleći njega i njegove „uspehe“, standard, opremu, vozila, ma sve je super… Sa pozicije vlasti dele packe svima redom, osećaju se nedodirljivima, što u ovom trenutku zaista i jesu. Uživaju zaštitu i to i ne kriju, naprotiv, zloupotrebljavaju je na svakom koraku. Zaštitu skupo plaćenu radničkim interesima.

Drugi pak sa ulice, iz sveg glasa, udaraju po ministru i njegovim saradnicima, svakog dana po opozicionim medijima „razotkrivaju“ po neku veliku tajnu, aferu, lopovluk… Negiraju čak i ono što je zaista promenjeno na bolje. Istine radi, nema toga mnogo ali nije ni baš sve crno.

Treći opet nakon neopreznih, dvosmislenih izjava bivaju uvučeni u kaljugu od strane novinara, pa se onda pomalo komično pravdaju i distanciraju.

A SSP? Gde smo mi u svemu tome?

Sindikat srpske policije poručuje pre svega svojim članovima a onda svim zaposlenima, ali i drugim sindikatima i javnosti – MI NEĆEMO UČESTVOVATI U SINDIKALNOM RIJALITI PROGRAMU! Nećete nas uvući u to blato. Ni oni koji nas proglašavaju državnim neprijateljima, ali ni oni koji nas svojataju! Isuviše dobro ih poznajemo. I jedne i druge!

Ovo zahuktalo prepucavanje sindikata možda nekom deluje i zanimljivo ali je to obično prodavanje magle, dizanje prašine bez potrebe i koristi za bilo koga osim poslodavca! Iz blata niko ne može izaći neukaljan!

A najveću štetu trpe zaposleni. Umesto bavljenja pravim sindikalnim pitanjima i razvijanja iskrene međusindikalne saradnje energija se troši na međusobne ratove!

Pred svima nama je još jedna teška jesen. Plate su nam i dalje jako daleko od nivoa na kom su bile u leto 2014. godine! Dnevnice su i dalje bezobrazno male! A treba decu opremiti za školu, treba im kupiti jesenju garderobu, treba spremiti ogrev za zimu koja će doći vrlo brzo.

Treba ušiti ili kupiti delove pohabane uniforme i slabokvalitetne obuće. Valja nam dočekati i te nove automobile, koje će valjda ovog puta registrovati i na vreme opremiti zimskim gumama.

Treba se valjano pripremiti za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za policijske službenike. A ko će pregovarati? Oni kojima je lepo i koji se poslodavcu ni u čemu ne smeju suprostaviti? Ili oni sa kojima teško da će ministar želeti da pregovara? Postoji realna opasnost da poslodavac praktično sam sa sobom pregovara i potpiše novi PKU, ma koliko teorijski to bilo nemoguće. A još realnije je i da novog kolektivnog ugovora uopšte ni ne bude!

Zaista je puno posla pred svima nama a Sindikat srpske policije ostaje sve usamljeniji, jedina preostala nada za zaposlene, baš kao svetionik sa jednog od naših kalendara!

Vreme je i da se sve koleginice i kolege uozbilje i još jednom dobro razmisle kome poklanjaju poverenje. Da shvate koliko skupo će ih na kraju koštati pristupnica koju su potpisali zarad kupovine klime ili štampača! Da shvate kako sindikat, kog načelnici preporučuju kao izbor i protežiraju u radu, nikako ne može biti dobar za njih i njihove interese! Što kasnije shvate, skuplje će platiti svoju nerazboritost ili neozbiljnost!

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.