Već duži vremenski period među mnogim sindikatima, naročito od strane njihovih  rukovodioca konstantno se, svakim danom vode medijski ratovi sa jednim ciljem – ko će kome veću štetu naneti. Demokratija je dopustila slobodu izražavanja svima, uz određena ograničenja, a krijući se iza imena „sindikata“, pojedinci svoje lične frustracije, komplekse i lična opredeljenja leče preko leđa i na uštrb zaposlenih.

Svedoci smo da su njihovi rukovodioci – potpisnici javnih poziva, otvorenih pisama i apela članstvu i ostalim zaposlenim u Ministarstvu, odavno zaboravili da osnovni fundament sindikalnog delovanja nije javno svrstavanje i podrška političkim grupacijama, pozivanje na opštu mobilizaciju i „odbranu časti“ ispred sudova i tužilaštva u Katanićevoj, podela svinjskih polutki, štampača, kompjutera, ali i sindikalnih legitimacija „zaslužnim pojedincima i prijateljima sindikata“. Da li je u pitanju učestvovanje i podržavanje političkih protesta, zastupanje politike suprotne načelima sindikalizma, prodaja upaljača, nalepnica, pa do slanja otvorenih i zatvorenih pisama (šta god to značilo), sasvim je nebitno. Jer, ipak, na kraju, uvek i najviše ispaštaju zaposleni u MUP-u.

Sindikat srpske policije i pored svakodnevnih pritisaka i upućenih prozivki, na sve načine odstupa od ovakvih stvari, a svoje delovanje uglavnom usmerava u jednom segmentu – zaštita radničkih prava. Ne zanima nas prodaja znački i ostvarivanje profita, politika, vlast i opozicija, dopisivanje sa sindikatima u cilju sejanje mržnje i sl.  Nas zanima gde je, kome i zašto su uskraćena određena prava.

S tim u vezi, predsednik Sindikata srpske policije  Lazar Ranitović izjavljuje: „Pozivam zaposlene da Sindikatu srpske policije dostavljaju podatke o problemima sa kojima se susreću u svojim organizacionim jedinicama, kako bi pristupili njihovom rešavanju. Šaljite nam informacije, gde dolazi do kršenja osnovnih prava zaposlenih: prekovremeni rad, višak radnih sati, putni troškovi, dnevnice, uslovi rada, godišnji odmori, jer ovakve i slične stvari jedino Sindikat srpske policije već godinama stvarno rešava. U ovom teškom trenutku, gde je jedan sindikat na ulici, a drugi sindikat se pravi ili ne želi da vidi ove probleme, ne postoji ozbiljna alternativa našem sindikatu. Drago mi je kada vidim da su kolege iz Vranja, OŽ Kraljevo, Niša i ostalih zadovoljni jer su vansudski, bez ikakvih troškova dobili ono što im pripada. A još draže,  da smo uspeli da nateramo poslodavca na takav vid rešavanja radno-pravnih problema.“

Sindikatu srpske policije je zbog ovakvog načina rada početkom 2018. godine oduzeta zaslužena reprezentativnost, po kriterijumima koje je MUP doneo. Nismo odustali, verujemo u pravdu. Naša tužba se već godinu dana nalazi u Tužilaštvu i Upravnom sudu i stalno se dopunjuje novim informacijama. Smogli smo snage, izgdigli se iznad problema, ostavke mnogih aktivista i nastavili smo da se bavimo pravima zaposlenih. Nama nije ključna reprezentativnost, već nam je cilj i uspeh da pod nehumanim uslovima, gde nas mnogi sindikati sabotiraju u radu, pomognemo kolegama i kolegenicama.

Trpimo ogromne posledice jer smo se uhvatili u koštac sa mnogim rukovodiocima, kao glavnim krivcima. Zbog toga se prema našim aktivistima stalno vrši odmazda. Dobijaju premeštaje, bivaju čak i ucenjeni, protiv njih se podnose mnogobrojne disciplinske prijave, na poslu više nego ostali zadužuju predmetima i td. Ali ne damo se. Jer, na kraju, kao i uvek mi izlazimo kao pobednici.

Šef Službe za informisanje SSP
Zoran Stojčić