Uzalud se Sindikat srpske policije trudi da tekstovima na   društvenim mrežama, dopisima u vidu molbe ili upozorenja, te u direktnom razgovoru na sastancima sa poslodavcem, ukaže na katastrofalne reakcije tužilaštva i sudstva. Ali, avaj! Sizifov je to posao.

Naime, ovoga puta, u dva nezavisna događaja (incidenta) na teritoriji grada Beograda, došlo je do fizičkog napada na policijske službenike, pripadnike PS Mladenovac, kao i verbalnog, zatim i fizičkog napada na građanina. Kolege policajci su napadnuti u kladionici, gde su na poziv radnika kladionice, pokušali da umire lice u vidno alkoholisanom stanju, koje je narušavalo javni red i mir. Nakon intervencije, trojici policajaca su konstantovane lake telesne povrede. U drugom slučaju, prilikom najobičnijeg konflikta u saobraćaju, od strane jednog lica, napadnut je građanin, za koga se kasnije ispostavilo da se radi o zameniku tužioca za organizovani kriminal.

Možda se ne bismo oglašavali da je vinovnik pomenutog napada na policijske službenike završio tamo gde mu je i mesto – iza rešetaka! Ali, nije, posle saslušanja od strane tužioca, po starom, dobrom običaju i šablonu, pušten je da se brani sa slobode. S druge strane, pouzdano znamo da je napadač na građanina završio u pritvoru, ali tek nakon što je utvrđeno da je oštećeni građanin zamenik tužioca za organizovani kriminal! Da ne bude zabune, oštro osuđujemo oba nasilnička čina, odnosno napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i građanina!

Ali, Sindikat srpske policije jasno i nedvosmisleno postavlja sledeća pitanja i zahteva odgovor od nadležnih:

– Da li su Ustav i zakoni isti za svakog građanina Republike Srbije?

– Da li postoji i koja je razlika između policijskog službenika, tužioca ili pak nekog trećeg lica?

– Dokle će, gospodo nadležni, naša država biti „Meka i Medina“ za pojedine nasilnike?

Uzalud kotrljamo kamen do vrha, ako na vrhu nemaju za nas vremena i sluha. To nas vraća na početak ove naše priče – Sizifove muke.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.