SREĆAN OSMI MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Od 1910. i prvih ideja o ravnopravnosti žena urađeno je dosta toga. Ali i dalje živimo u "muškom svetu" što je i u MUP-u lako videti na svakom koraku. SSP, međutim, s ponosom ističe to da u našim redovima, pored velikog broja članica imamo i zavidan broj vrlo uspešnih sindikalnih aktivistkinja koje predvode naše sindikalne grupe i regionalne centre.

SREĆAN OSMI MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA
Share Button

Od prvih ideja o potrebi postojanja posebnog dana kada se skreće pažnja na probleme i izazove sa kojima se sreću žene prošlo je 108 godina. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja 1910. godine u Kopenhagenu istaknut je zahtev: „Mir i žensko pravo glasa, ni manje ni više od toga!“. Od 1975. godine, na inicijativu Ujedinjenih nacija, 8. mart se proslavlja kao Međunarodni dan žena.

Premda se dosta toga uradilo od tada, uprkos činjenici da su žene dobile mnogo više od pukog prava glasa kao osnovnog zahteva, moramo priznati da ipak i dalje živimo u „muškom svetu“. I dalje muškarci za isti posao dobijaju veće zarade (srećom ne i u MUP), mnogo češće se nalaze na rukovodećim mestima (od 27 područnih policijskih uprava trenutno samo dvema rukovode žene), muškarci lakše napreduju i bivaju postavljeni na visoke pozicije. Svetao izuzetak predstavlja Sektor za ljudske resurse gde se na većini rukovodećih radnih mesta nalaze žene.

Među nekoliko desetina sindikata registrovanih u okviru MUP Srbije i dalje ni jednim jedinim ne predsedava žena! Sindikat srpske policije, međutim, s ponosom ističe to da u našim redovima, pored velikog broja članica imamo i zavidan broj vrlo uspešnih sindikalnih aktivistkinja koje predvode naše sindikalne grupe i regionalne centre.  Dosadašnje iskustvo nas uči da moramo raditi na privlačenju još većeg broja koleginica kojima samo treba dati šansu i one će je iskoristiti na najbolji mogući način! Neretko su pokazale snalažljivost, odlučnost i hrabrost u teškim situacijama, čak i kad je većini nas muških sve izgledalo uzaludno!

U to ime, Sindikat srpske policije čestita praznik, Međunarodni dan žena, svim svojim članicama i svim koleginicama u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Komentari:

Komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijavi se!