Bor, 27.07.2016. godine, – Delegacija Sindikata srpske policije u sastavu Slađana Grujić, član Statutarne komisije i predsednik SG Bor i Ivan Milenković aktivista SG Bor, posetila je pripadnike IJP Policijske uprave Bor na terenu na karaulama u Gradskovu, Braćevcu i GP Mokranje, duž bugarske granice, i tom prilikom im donela flaširanu vodu, sredstva za higijenu kao i ostale stvari koje su im neophodne.

U odnosu na prethodnu posetu, kada su tu bili predsednici RC Bor i RC Zaječar, ima neznatnih poboljšanja u normalazaciji objakata u kojima oni borave zajedno sa pripadnicima vojske. Potrebno je uložiti još mnogo rada na uređenju  a na rasčišćavanju terena pomažu i meštani koji žive pored ovih karaula što je svakako pohvalno i dokazuje da policija još uvek uživa ugled kod tog stanovništva.

Karaule Braćevac i Gradskovo su u veoma ruiniranom stanju. Voda za piće, kao i tehnička voda, dopremaju se jednom dnevno isključivo u cisternama Vojske Srbije. Mora se priznati da je ta  voda za piće već posle nekoliko sati veoma neprijatnog ukusa i zbog toga naše kolege imaju potrebu za flaširanom pijaćom vodom. Kada je u pitanju održavanje lične higijene na otvorenom prostoru  napravljeno je mesto za umivanje iz malih buradi, improvizovana je i “tuš kabina” na otvorenom sa 16 mlaznica, kao i poljski toalet. Kupatilo u karauli nije u funkciji jer nema ni slavina ni bojlera a ni dovoljno cevi.

Agregati se uključuju samo na par sati tako da struje nema i po više od 15 sati dnevno što izaziva brojne probleme.

Smeštajni uslovi su vrlo nehumani jer na pojedinim spavaonama nema vrata a krov prokišnjava, tako da ima puno vlage u sobama u kojima spava veliki broj pripadnika policije i vojske. Pored ovih problema, s obzirom da se objekti nalaze u šumama nalazili su i zmije u objektima a na krovu ima nekoliko osinjaka.

Hrana se služi na otvorenom jer kuhinja nije još uvek sređena a i kavalitet iste nije korektan jer su doručak i večera i dalje hleb i konzerva a ručak se kuva i doprema ga vojska. U nešto boljem stanju je karaula na GP Mokranje koja preko celog dana ima struju i vodu. Zalaganjem starešine popravljen je bojler tako da se sa jednim bojlerom tušira veliki broj pripadnika policije i vojske. Hrana je i tu ista ali se barem služi u zatvorenom prostoru. Spavaone se nalaze u prizemlju a na plafonu istih prolaze kanalizacione cevi od čega se pravi vlaga.

Po rečima starešine IJP PU Bor Arsić Perice, zamenika načelnika Odeljenja policije, nehodno je kontinurinao nastaviti sa radovima na normalizaciji objekata i to najpre uvesti struju i vodu a zatim je već potrebno razmišljati o grejanju koje potrebno za zimu.

I pored velikih poteškoća i nehumanih uslova u kojima rade, pripadnici policije nisu klonuli duhom a veoma im je značila naša poseta. Značilo im je  to što smo došli da ih obiđemo i pitamo sa kakvim se problemima susreću jer im to kazuje da nisu zaboravljeni i da neko misli na njih. Naravno da SSP misli ne samo na svoje članove već i ostale pripadnike policije i trudi se da svojim aktivnostima poboljša uslove za rad i život na karaulama.

Posebno je značajno bila izjava kolega da nijedan sindikat sem SSP nije obišao karaulu Gradskovo. Zbog toga su samoinicijativno zatražili prijem u članstvo SSP, tako da je danas RC Bor bogatiji za još šest članova. Naravno da cilj naše posete nije bila sindikalna propaganda već pre svega pažnja prema kolegama, ali svakako da nam ovaj gest prija i govori nam da radimo pravu stvar. Ovom prilikom održali smo i kratak sastanak sa kolegama i dali ima savete u rešavanju problema  koji se tiču rada u sadašnjim uslovima ali i uopšte o njihovim radnim pravima na koje pojedinci među starešinama često zaborave.

Ovo je samo početak u rešavanju još jednog velikog problema koji se pojavio sa migranstskom krizom a SSP svojim radom na terenu pomoćiće pripadnicima IJP  u rešavanju istih. Aktivisti našeg sindikata nose pozitivne utiske sa ovog obilaska kolega jer im je ukazana čast i poštovanje od strane IJP-a, jer i ovoga puta, jedini sindikat koji je obišao svoje kolege na karauli Gradskovo bio je SSP.

Član Statutarne komisije SSP
Slađana Grujić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.