Kažu nam kolege žandarmi, ali i oni drugi koji su upućeni u dešavanja u Odredu žandarmerije u Nišu, da tu jedinicu u šali zovu Severna Koreja. Na prvi pogled zvuči nelogično, ali samo što smo zagrebali po površini problema sa kojima se sreću zaposleni u toj jedinici, shvatili smo otkuda taj naziv. I uverili se da to nije samo šala.

I zaista, istorija se ponavlja. Kako u koju jedinicu stigne Sindikat srpske policije, počinju bitke za „uvođenje demokratije“, odnosno bitke za poštovanje zakonom zagarantovanih prava radnika i upoznavanje lokalnih starešina sa činjenicom da postoji nešto što se zove Poseban kolektivni ugovor i da je, bogu hvala, prvi put uveden još pre punih šest godina. Setimo se samo onih bitak u Vranju i beogradskom odredu žandarmerije, na primer, koje smo uspešno prebrodili, ali nam i dalje ostaje nejasno čemu služe ona dva reprezentativna sindikata, koji egzistiraju u tim jedinicama, a da skoro ništa od prava radnika nije poštovano do našeg dolaska.

Takođe, ostaje nerazjašnjen motiv kabadahijskog ponašanja starešina u takvim jedinicama. Da li se tu radi o kukavičkom dodvoravanju „onima gore“ ili jednostavno o bahatosti lokalnih šerifa, po sistemu „Ja sam gazda, biće kako ja kažem ili nikako.“

Naravno, to svojevrsno „uvođenje demokratije“ praćeno je najpre isčuđavanjem moćnika, pa pretnjama i „dobronamernim“ savetima našim aktivistima te lažima i ogovaranjima kod kolega. Kad im to ne prođe onda kreće talas kuknjave i jadanja, jer, eto oni bi poštovali prava al ovi gore ne daju, pa jadni oni kako će i šta će, ma zbog nas će ih smeniti il će sami pobeći u bolnicu, u ludnicu…

Kao što već rekosmo, istorija se ponavlja. Najsvežiji primer imamo baš u Odredu žandarmerije u Nišu gde se izmišljotinama pokušava da diskredituje rad našeg aktiviste. Netačne su i paušalne tvrdnje pojedinih rukovodilaca u tom odredu, da će zbog sindikalnog delovanja našeg aktiviste, predsednika SG OŽ Niš, zaposleni trpeti posledice. Šta više, ove tvrdnje imaju elemente mobinga i zlostavljanja na radu. Ograničavanje jednog prava (prava na nedeljni odmor) uslovljavanjem kod prava izbora drugog (sloborni sati umesto novca) kod izdavanja naloga za prekovremeni rad, ZABRANJENO JE. A onaj ko to čini i ko bude činio, svakako će osetiti posledice nakon aktivnosti pravnih zastupnika SSP.

Takođe naglašavamo da svako mešanje u rad, ograničavanje rada, uslovljavanje ili onemogućavanje sindikalnog rada predstavlja KRIVIČNO DELO!

Da ne pišemo paušalno niti napamet, govori i činjenica da zaposleni u tom Odredu, prilikom dobrovoljnog davanja krvi, podnose zahtev da im se odobri to humano delo. Pogađate, zahtev se podnosi komandantu lično, koji i o tome odlučuje, pa onda ne čudi naziv jedinice koji smo stavili u naslov ovog teksta. Takođe, taj gospodin komandant je dao sebi za pravo da opstrukcijom pokuša sprečiti sindikalno organizovanje ne dozvolivši sastanak sa zaposlenima, pa tako ni formiranje naše sindikalne grupe u krugu odreda. No, kao pravi ilegalci, našli smo alternativu, grupu smo formirali, broj članova raste svakodnevno i sada ulazimo na velika vrata kako bismo svima objasnili da je poštovanje radnih prava zakonska obaveza a ne starešinska dobra volja.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.