Pirot, 26.11.2019. godine – Jedan sasvim običan dan i odlazak u apoteku policijskog službenika pretvorio se u pravu filmsku priču. Tog dana, M.N. se zbog stomatološke intervencije nalazio na bolovanju i prilikom odlaska u apoteku susreo je kolegu P.Z. koji je u prethodnom periodu bio radno angažovan u RC GP prema R. Bugarskoj. Prijatan razgovor dvojice kolega u civilu je prekinut, jer im je pažnju privuklo NN lice koje je trčeći prošlo pored njih. Iskusno policijsko oko uočilo je da to lice na glavi nosi tzv. „fantomku“, u ruci nosi predmet nalik na pištolj i kesu sa nepoznatim sadržajem.

Bilo je to mirno pirotsko veče u gradu. Odjednom, odjeknuo je snažan glas kolege M.N. uz reči „STOJ POLICIJA“ . Svi prisutni u blizini su bili u neverici, potpuno začuđeni događajem. Pomenuto NN lice se okrenulo i shvativši o čemu se radi, nastavilo da trčećim koracima beži u pravcu reke Nišave.

Hrabri policajci, naoružani profesionalizmom i vođeni zakletvom da služe državi Srbiji nijednom nisu oklevali, već su krenuli u pravcu lica koje beži. Iako su videli da on ruci nosi predmet nalik na pištolj, rizikovali su. Uvidevši da ga sustižu hrabri policajci, NN lice zamahom ruke pokušava da odbaci pištolj u reku. Tog trenutka, refleksno, kolega M.N. interveniše i upotrebom fizičke snage savladava NN lice i sprečava ga da uništi dokaze koji će ga kasnije povezati sa izvršenjem krivičnog dela.

Sa mesta događaja usledio je poziv ka dežurnoj službi policijske uprave u Pirotu. Kolegama je potvrđeno da je upravo primljena prijava izvršenja krivičnog dela razbojništva u objektu menjačnice „Delić“ uz upotrebu pištolja. Veoma brzo je pristigla i interventna patrola, koja je radi preduzimanja ostalih mera i radnji dovela lice do prostorija PU Pirot.

Nakon utvrđivanja identiteta lica, pop nalogu zamenika OJT u Pirotu, prema P.M. osumnjičenom za izvršenje krivičnog dela razbojništa određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova. Nakon saslušanja od strane zamenika OJT u Pirotu, sudija Osnovnog suda u Pirotu je osumnjičenom odredio pritvor do 30 dana.

Da li još jednom trebamo napomenuti koliko hrabrosti, mentalne snage, ljubavi prema policijskom poslu oslikava ovaj događaj? Mlade kolege, van radnog vremena, jedan koji je zbog bolesti bio privremeno sprečen za rad, rizikuje svoj život, primenjuje policijska ovlašćenja, i to fizičku snagu, prema nepoznatom licu koje u ruci drži pištolj. Ovo je primer i demant svih onih koji nemaju poverenja u policiju i koji pokušavaju da u medijima policajca prikažu u negativnom svetlu. Mi smo policajci 24 časova dnevno, a kako bi zaštitili građane, naša je dužnost da primenjujemo policijska ovlašćenja do granica naših krajnjih mogućnosti i izdržljivosti.

Čast nam je što su ovi hrabri ljudi članovi našeg sindikata.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić