Sindikat srpske policije već duže vreme ukazuje na rasipanje novca iz budžeta, novca koji su poreski obveznici izdvojili za unapređenje svoje lične i imovinske bezbednosti. Ali čini nam se da nadležni ostaju gluvi na naše ukazivanje, nastavlja se uskraćivanje prava radnika koje neminovno dovodi do kasnijih utuženja i sudskih troškova, novčane kazne po pravnosnažnim presudama ne isplaćuju pravovremeno već čekaju izvršitelje i plaćaju penale.

Bezbroj je primera rasipanja novca a mi danas, kao samo još jedan u nizu tih primera nedomaćinskog poslovanja MUP i države Srbije, prenosimo izvrstan tekst lista “Lozničke novosti”, objavljen 24. februara na istoimenom portalu u potpisu T.M.S.

VIŠE OD TRI GODINE  PS U LOZNICI BEZ PRITVORSKE JEDINICE – Skuplja dara nego mera

Zbog toga što prostorija za zadržavanje osumnjičenih osoba ne ispunjava potrebne uslove, loznički policajci već duže od tri godine takva lica odvoze do susednih policijskih stanica. Za osumnjičenog kome je određeno zadržavanje do 48 sati, najmanje četiri puta moraju da odu do kolega kod kojih ga privremeno “smeštaju”. Nadležni znaju za ovaj problem koji će biti rešen kada bude novca.

Loznička policija duže od tri godine osumnjičena lica ne zadržava u svojoj zgradi jer prostorija koja je za to korišćena ne ispunjava potrebne uslove. Umesto da budu u Loznici, osumnjičena lica policija prevozi do susednih Malog Zvornika, Bogatića ili Šapca. O tom problemu nadležni su blagovremeno obavešteni, ali situacija još uvek nije promenjena.

Lozničke novosti su o ovome svojevremeno pisale, a na nedavni pokušaj da od PU u Šapcu zvanično saznamo da li se nešto u međuvremenu promenilo dobili smo pisani odgovor – “Poštovani, nismo u mogućnosti da Vam dostavimo tražene podatke”, dok nam je od Biroa MUP iz Beograda u telefonskom razgovoru rečeno da će “problem biti rešen, ali za to trenutno nema novca”.

U lozničkoj PS  na ovu temu nisu mogli da govore, ali neki od policajaca su potvrdili da je situacija nepromenjena i da osumnjičene voze do susednih policijskih stanica koje imaju uslove da ih zadrže u svojim objektima. Ako osumnjičenog kome je određeno zadržavanje treba da odvezu do Šapca, onda ga prvo prebace do tog grada, pa se vrate prazni, kada treba da se pojavi pred nadležnim pravosudnim organima, ponovo idu po njega. Tako najmanje četiri puta pređu relaciju Loznica-Šabac, odnosno četiri puta po 56 kilometara, pri čemu osim troškova za gorivo stanica, koja inače, kuburi sa voznim parkom, ostaje u tom periodu i bez dva policajca koji voze osumnjičenog.

U odgovoru PU Šabac koji smo dobili pre tačno četiri godine navedeno je da se prema preporuci Zaštitnika građana prostorija za zadržavanje u PS u Loznici od prvog septembra 2013. godine ne koristi za zadržavanje osumnjičenih lica. O stanju prostorija u više navrata je obaveštena Direkcija policije i Uprava policije u Beogradu, dostavljen je i dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova, Upravi za zajedničke poslove. Tražen je novac za renoviranje i uređenje prostorija, ne samo u Loznici, nego i u ostalim policijskim stanicama u sastavu PU u Šapcu, ali do današnjeg dana u Loznici nisu počeli radovi. Tada je saopšteno da se prostorija za zadržavanje nalazi u prizemlju zgrade policije. Prostorija za zadržavanje je mala, ima nešto manje od pet kvadratnih metara, ruinirana, zidovi nisu okrečeni, higijena je loša. Nije omogućen dotok svežeg vazduha u dovoljnoj meri kao ni prirodne svetlosti. Ležaj čini betonska klupa koja je opremljena dušecima i ćebadima. Grejno telo postoji u prostoriji, ali ne i mokri čvor i alarm. U funkciji je instalirani video- nadzor, ali je loše rezolucije i ne pokriva uglove cele prostorije. U lozničkoj policiji nisu mogli da komentarišu ovaj problem koji im evidentno otežava rad jer se nekada desi da u istom danu po dva puta moraju da “taksiraju” osumnjičene do susednih policijskih stanica,

Inače, zgrada PS u Loznici je najstarija u gradu. Sazidana je u poslednjoj deceniji 19. veka i korišćena je kao zgrada opštine, suda, i nemačkog zatvora tokom Drugog svetskog rata. Posle je ovde useljena policija, iako zgrada nije namenski rađena za njene potrebe i tu je već decenijama. Zgrada je, inače, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. – T.M.S


Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.