Verovatno nema nikoga ko nije gledao kultni domaći film „Maratonci trče počasni krug“ u kojem  Laki Topalović, podstican na bržu vožnju odgovara, danas čuvenom, rečenicom „Ne može brže, jurimo 30.“ Radnja filma je smeštena u vreme pred Drugi svetski rat, ali čak i tada, ostatak familije Topalović ima brdo primedbi, nezadovoljan brzinom vožnje, jer je „blesavi sin Mirko raskantao mašinu“!

Kada pogledate snimak na donjem linku, nastao pre par dana, na široj teritoriji grada Beograda, ne možete se otrgnuti utisku da je i ovde neki Mirko „raskantao mašinu“. Inače, na snimku je tročlana ekipa vatrogasno-spasilačke jedinice koja žuri sa jedne intervencije na drugu „jureći“ brzinom od čitavih 35 kilometara na sat. Naravno, bez uključene sirene jer zvučna signalizacija odavno ne radi na ovom vozilu. Pri tome jedan od članova ekipe nema sedište za sebe pa je prinuđen da u zadnjem delu kabine sedi na vrelom limu poklopca motora.

Na snimku možete videti kako ih, dok plove Ibarskom magistralom, pretiču bukvalno svi učesnici u saobraćaju. Podrazumeva se da ekipa nije ni stigla na planiranu intervenciju – požar je lokalizovan pre nego su oni prešli pola predviđenog puta (s kraja na kraj opštine).

Sindikat srpske policije ovim javnim ukazivanjem ne želi da omalovaži kolege iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica, naprotiv. Radi se o profesionalcima, sposobnim i savesnim, zabrinutim za bezbednost i imovinu građana. U suprotnom, oni misleći pre svega na svoju bezbednost, ovakvim vozilom ne bi ni krenuli iz stanice. Mi želimo da još jednom javno ukažemo poslodavcu i građanima na porazno stanje opreme vatrogasno-spasilačkih jedinica, da kažemo da je tako nešto u 21. veku nedopustivo. Vreme je da vozila stara po nekoliko decenija, koja odavno spadaju u kategoriju oldtajmera, država zameni novim i ispravnim! O ostaloj opremi zaista je bespotrebno trošiti reči.

Dozovimo se pameti dok ne bude kasno – zbog ovakvog vozila neko može izgubiti život! Bilo vatrogasci u njemu, bilo neko od građana dok čeka pomoć koja kasni!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.