U Jedinici za obezbeđenje zbog nezakonitog evidentiranja i obračuna radnih sati u predhodnih par godina tužbe sudu je podnelo nekoliko desetina kolega. Sud je rekao da su zaposleni u pravu – da im predstavnici poslodavca nisu pravilno evidentirali, obračunali i isplatili zarađeno.

Pre samo par dana smo pohvalili sporazumno rešenje istovetnog problema u PU Vranje, gde je na naš predlog retroaktivno izvršen obračun ostvarenih radnih sati i zaposlenima isplaćen zarađeni novac. Na taj način, izbegavanjem sudskog postupka, ministarstvu je ušteđen ozbiljan novac.

Međutim, u JZO nije bilo razumnih niti pragmatičnih starešina. Rukovodeći kadar je ostao na stavu da radnici moraju raditi kad god im oni to narede, a da će za to biti plaćeni koliko oni procene da im je dovoljno. Izgleda da je „duh Pere Bogdanović“ u JZO i dalje jak, premda je taj gospodin odavno u penziji. Sada su tu na sceni neki novi mali i veliki svemogući načelnici koji su sebi dali za pravo da, pored nezakonitog obračuna radnog vremena, vrše pritisak na zaposlene, te je broj tužbi bio znatno manji u odnosu na pravi broj zaposlenih koji su oštećeni i koji su zainteresovani za dobijanje nadoknade. Svojim činjenjem direktno su doprineli uvećanju iznosa koje MUP plaća za sudske troškove.

Ako iznos sudskih troškova, koje će MUP imati kao plod neodgovornosti starešina u JZO, pretvorimo u nešto realno opipljivo, moramo naglasiti da će samo ovom prvom turom tužbi MUP izgubiti jedno novo patrolno vozilo! Malo li je?

Verujemo da će zaposleni, posle ovih prvih dobijenih presuda, biti dodatno ohrabreni i da će u većem broju zatražiti ostvarivanje svojih zakonom zagarantovanih prava što će dovesti i do novih nepotrebnih troškova po ministarstvo. Žao nam je što se tako nešto dešava ali odgovornost ne leži ni na zaposlenima ni na sindikatu. Vreme je da MUP počne sa sankcionisanjem onih zbog čijeg nerada ili nezakonitog rada država trpi bespotrebne materijalne troškove.

Mi ponovo pozivamo sve naše članove da probleme probaju rešiti vansudskim sporazumima, kao u Vranju, jer je to i brže i jeftinije, ali naglašavamo da, u slučaju potrebe, kao što je to slučaj u JZO, ne treba bežati ni od tužbi.

Narodna Skupština, Vlada Srbije, MUP i ministar su doneli zakone i duge propise, svako iz svog domena, na rukovodiocima je da ih dosledno sprovode i poštuju. Racionalno trošenje sredstava ne podrazumeva kršenje radnih prava, naprotiv. Treba li podsećati da je upravo ta JZO poznata po višestrukom uvećanju plata od 20% za sve visoke rukovodioce, pa su pojedinci među njima su godinama bivali nagrađivani svakog meseca uzastopno te tako godišnje zarađivali i po 14 plata.

O tome smo pisali krajem 2014. godine u tekstu:  UZO: Neverovatno, zaradili 14 plata za godinu dana

Sindikat srpske policije će inicirati pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti i kažnjavanja rukovodilaca u JZO koji su doveli do kršenja prava zaposlenih i naneli im direktnu štetu, ali i indirektnu štetu ministarstvu.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.