Jedan od ključnih zahteva u peticiji Sindikata srpske policije, za koju ovih dana skupljamo potpise, jeste zahtev za izmene propisa radi uračunavanja „vremena provedenog u putu“ u redovno radno vreme prilikom angažovanja policijskih službenika.

Naime, Sindikat srpske policije u više navrata se obraćao rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevom da se u redovno radno vreme uračuna i vreme koje policijski službenik provede na službenom putu u cilju obavljanja posebnog zadatka, kao što su obezbeđenja javnih skupova i sportskih manifestacija, odnosno drugih sličnih angažovanja za obavljanje posla izvan redovnog mesta rada, kao na primer izlazak vatrogasaca-spasilaca na ispomoć kod većih požara ili elementarinih nepogoda, ali ta naša obraćanja ostajala su bez adekvatnog odgovora.

Pošto već u MUP-u nije bilo razumevanja obratili smo se i Ministarstvu rad, boračka i socijalna pitanja, radi tumačenje pojedinih odredbi propisa koji regulišu tu materiju. Od njih nismo dobili nikakav odgovor ni nakon godinu dana, te je postalo jasno da je, kao jedini, put za rešenje ovog problema preostala peticija!

Neshvatljivo je i nemoguće prenebregnuti činjenicu da se ta putovanja vrše radi obavljanja zadatka, da je to putovanje, pod oružjem i opremom, organizovano i sprovedeno od strane poslodavca radi odlaska na mesto izvršenja konkretnog zadatka i povratka u bazu radi razduživanja opreme. To putovanje nikako ne može biti u istoj ravni sa putovanjem radi redovnog dolaska i odlaska sa posla!

Vreme je da poslodavac shvati i prihvati to da putovanje policajca pod opremom nije isto što i putovanje visokih funkcionera MUP u klimatizovanim limuzinama! Niti smo mi željni turističkih obilazaka naše lepe Srbije pod oružjem i sa komandirima! Ima za to lepših načina, u komotnoj civilnoj odeći, uz porodicu i prijatelje!

Pozivamo sve koleginice i kolege da potpisom peticije daju podršku za izmenu ove nepravde! Verujemo da nas poslodavac ovog puta čuti i uvažiti, neće moći da ignoriše potpise nekoliko desetina hiljada zaposlenih!

Možda ćemo morati i na ulicu da izađemo, nije isključeno da sa sve članovima porodice, koji trpe dok smo mi „ni na nebu ni na zemlji“, t.j. dok putujemo „iz zabave“ širom Srbije!

A u krajnjem slučaju, ostaje nam sud. Možda ćemo ipak morati na sudu da dokazujemo jesmo li zaludni turisti ili policajci na izvršenju zadatka! A to će onda svakako da košta znatno više, kamate su tu, advokati i sudije ne rade besplatno! Pravda jeste spora ali je itekeko dostižna!

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.