Skip to main content

Зашто се штеди на храни у КЗБ?


Запослени у МУП-у који своје послове и задатке обављају у Копненој зони безбедности, пре свега мислимо на полицијске службенике и припаднике Жандармерије, суочени су са многим проблемима. Теренски рад у нехуманим и нехигијенским условима, углавном без санитарних чворова,  даноноћне мере опреза у сваком тренутку, у исчекивању изненадних напада од стране екстремиста, одвојеност од породице и пријатеља… Све то резултира сталном напетошћу и притиском које утичу на њихове психофизичке способности. И онда, уместо да послодавац предузме одређене мере и кораке како би овим храбрим људима олакшао рад и боравак на терену, он чини сасвим супротно!

Таман када је Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић 09.11.2015. године донео Одлуку о утврђивању специфичних подручја на којима запослени у Министарству унутрашњих послова раде под отежаним теренским условима, где је главни циљ компензација за смањене дневнице од око 2.500 динара на 150 динара и добијање тзв накнаде од 1.500 динара, по дану ангажовања, за одређене категорије запослених и врсти послова, почевши од 14.10.2015 године, помислили смо да је на неки начин краткорочно решен проблем са мотивацијом запослених у КЗБ. Али, као што то у нашем Министарсву обично бива, блиски сарадници Министра – економисти који су одједном постали правници, потрудили су се и у неколико тумачења ову Одлуку обесмислили и тиме за сада успели да одређеним категоријама запослених у КЗБ укину ову накнаду од 1.500 динара, ваљда не знајући да је главни циљ Одлуке накнада за отежане услове рада, без обзира да ли запослени раде редовне смене или су само ангажовани, чиме свесно крше Устав и Закон о забрани дискриминације.

Ни то није било довољно! Понижавање ове категорије запослених се и даље наставља. Наиме, познато је да полицијским службеницима и припадницима Жандармерије, који раде у Копненој зони безбедности, због отежаних услова рада и немогућности да, на терену, себи обезбеде исхрану, МУП додељује тзв. ланч пакете. Било би чудно да нисмо приметили то да се садржај ових ланч пакета почевши од Нове године, без најаве, знатно променио. Појавили су се неки нови другоразредни произвођачи, смањена је грамажа одређених производа, ту је неквалитетна конзервисана и ферментисана храна која се не може ни помирисати, а камоли јести и чији је рок трајања пред истеком.

Овде ћемо дати два примера, како послодавац „брине“ око исхране припадника  Жандармерије и полицијских службеницика који раде на теренима КЗБ, у овом случају на територији ПС Бујановац и ПС Прешево:

  1. До пре две године у садржај ланч пакет је улазила ферментисана кобасица типа чајна или кулен квалитетног и познатог произвођача „Топола“ тежине 200 грама. Затим је тежина смањена на 150 грама и на крају одређеној категорији запослених у КЗБ је смањена на само 100 грама. Уз то појавио се и нови добављач СЗТР „Ђурђевић“ Суботиште, који нам продаје чајну и кулен са свињским и говеђим месом II категорије, чији је рок трајања пред истеком. А кад се ово паковање отвори, сам његов непријатан мирис гладног човека натера да га баци у смеће. Ваљда је послодавац добио добар попуст на овај нижеразредни производ, нажалост, на штету здравља људи који раде на терену. Све ово се може видети на сликама производа са терена од фебруара месеца 2016. године: Чајна 100 грама и Сремачка кобасица.
  2. Јетрена и пилећа паштета тежине 150 грама произвођача „Српско-руска трговинска кућа“ ДОО Нови Сад, чији је наручилац „Спајић ЦО“ ДОО Београд, рок трајања производа је знатно дужи, а о квалитету нећемо писати, већ ћемо представницима послодавца на следећем састанку у Кабинету министра понети ова два производа како би се уверили у истинитост и избегли којекакве лажне Извештаје са терена како је све идеално. Ево и слике ове чувене Паштете.

Осим ових производа, у садржај дводелног ланч пакета улазе: хлеб, вода, једна чоколада и/или наполитанка, два сока, крем бананица. О њиховом квалитету и квантитету можемо рећи да су скромни.

Ко нам то смањује и ускраћује квалитетну исхрану и ко тиме свесно нарушава здравље запослених који обављају послове у КЗБ и тиме индиректно утиче на стање безбедности државе Србије? Овом приликом ову особу или више њих јавно позивамо да чајну и кулен Ђурђевић и горе поменуту паштету понесу кући и тиме нахране себе и своју породицу, те да нам онда, из личног искуства, посведоче о квалитету тих производа.

Поједини садржаји из ланч пакета изгледају овако:

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ