Синдикат српске полиције (ССП) апелује на грађане Србије да у време проглашене ванредне ситуације максимално помажу и брину о својим комшијама, пријатељима и ближњима.

Припадници Сектора за ванредне ситуације и полиције данима су ангажовани на помоћи, спасавању и проналаску несталих лица. Многи ватрогасци-спасиоци и полицајци не спавају данима, раде прековремена у свим временским условима. И ако им униформа и опрема није адекватна за ове временске услове, и ако им је здравље  озбиљно нарушено, ти људи чине надљудске напоре да дођу до свих грађана којима је помоћ потребна. То ће и убудуће чинити јер људски живот нема цену!
У овој ситуацији када су многи животи и здравље грађана угрожени, сви се морамо понашати одговорно и бринути једни о другима. На жалост неки грађани, не схватају озбиљност ситуације и не понашају се одговорно и примерено.
Постоје случајеви да по доласку спасиоца грађани не желе да напуштају своје домове, неки одлазе од својих кућа, не враћају се данима а своје комшије или рођаке не обавештавају. Наше људство се ангажује за трагање за тим људима за које се касније испостави да су безбедни негде код пријатеља или рођака. Неки грађани позивају ватрогасце-спасиоце за скидање леденица и сл. У оваквим случајевима троше се технички ресурси, погонско гориво, а већ уморно људство беспотребно замара.
Управо због тога, апелујемо на грађане да помажу једни другима и да тек у нужди,  и за примерене ситуације позивају полицију и ватрогасце-спасиоце.
Број: 18и/012
Београд, 08.02.2012.год.

Comments

 1. Sve je to lepo sto ste napisali ali ja mislim da to nije posao sindikata nego drzavnih organa, crvenog krsta, verskih organizacija itd. Dakle policija treba da radi svoj posao a to sto se policija pretrze i radi sa mnogo napora je vecim delom i losa organizacija. Ako se nachelnik za vanred. situacije vecheras kroz usta Predsednika setio da postoje motorne sanke i da treba da se nabave to je onda sramota. Jer on je placen i to beneficirano da uradi porcene rizika i nachine resavanja. Pa je placen da prouchi tudja iskustva i da vidi kako se to na drugim mestima resava. Dakle ako nego mesec dana od pochetka ovih nepogoda danas otkriva da postoje motorne sanke taj mora da se izvini ovim gradjanima jer su neki zivoti izgubljeni zato sto se nije “znalo” za motone sanke. Dakle poradite vi pre svega na tome da se kod vas organizacija sluzbe popravi da budu kompetentni ljudi na svojim mestima (jos je ovaj i medju boljima) pa onda apelujte na javnost

  1. Влајко, у главном се слажем са Вама и вашим размишљањем осим у ствари да Синдикат не треба да се оглашава поводом ове ствари. Тврдим да нисте у праву. Пре свега брига синдиката је добробит радника, између осталог и подизање и побољшање услова рада. Очигледно да нисте добро упознати са радом овог синдиката, да јесте засигурно не би написали то што сте написали. И те како се овај синдикат бори за побољшање услова рада, а много дописа и разговора на ту тему смо имали. Међутим све је узалудно, послодавац и држава нема пара, односно тај новац није опредељен за ову службу.
   Организација је мање више задовољавајућа, међутим униформа није предвиђена за тако ниске температуре, техничких средстава нема (између осталог ни моторних санки), нема ни возила а ни погонског горива. Нема довољно ни људи. Нема ничега осим добре воље да се помогне. У неким станицама ради од 5 до 10 ватрогасаца, ауди раде буквално дан ноћ, промрзли и на ивици снаге. И шта треба да раде? Да сходно закони прекину рад јер немају униформу и опрему, јер су преуморни? Да ли то треба да буде порука синдиката? Да се поштује Закон о безбедности на раду и да сходно томе прекину рад када им предстоји непосредна опасност по живот и здравље. Не наравно, апеловали смо на становништво да има разумевања и да зову ватрогасце и полицију у нужди. Ви можда не знате, али ми знамо. Много је узалудних трагања за људима који се нису јавили комшијама или родбини, живели сами а отишли у друга села код пријатеља… А за њима је трагано данима, гажени снегови, спасиоци изгладнели, промрзли, на ивици снаге, на крају пронађу наводну жртву смрзавања код пријатеља у трећем селу… и тако даље… О томе медији не пишу колико се људство замара неодговорним понашањем појединаца… И кога треба да је брига за такве ствари? Ко ће за то да одговара јер је троје ватрогасаца и дава полицајаца 3 дана по беспућу трагало за човеком кои је отишао код пријатеља и никоме се није јавио?
   Е за такве и сличне њему, упућен је апел.
   Слику проблема ипак треба сагледати из више углова, пре него што се донесе осуђујући став.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *