Skip to main content

Зашто су ситне у ствари крупне крађе!


Синдикат српске полиције (ССП) подржава и поздравља иницијативу Савеза војвођанских Мађара (СВМ) да се измени Кривични законик РС и да се за дело Ситна крађа, утаја и превара (Члан 210), смањи цензус од 15.000 динара.
Наш синдикат, више пута до сада се јавно оглашавао и указивао јавности на проблеме са којима се полиција и грађани сусрећу због законски прописаног износа проузроковане штете од 15.000 динара. Законодавац је овим чланом прописао да је штета проузрокована до поменутог износа у ствари мала имовинска корист, односно да проузрокује малу материјалну штету.

Грађани којима је нанета штета до 15.000 динара, очекују од полиције да по службеној дужности гоне осумњичене за крађу, утају или превару, јер сматрају да им је то посао и да за то добијају плату. На жалост, због законског ограничења полиција за ова дела не гони осумњичене по службеној дужности већ оштећене саветује да то учине у приватној парници.
Грађани по примљеном савету,  најчешће негодују према полицајцима, видно су разочарани и губе поверење у полицију као службу и државу јер закон иде на руку криминалцима и лоповима.
Чланови Синдиката српске полиције апсолутно се слажу са оштећеним грађанима с обзиром да је износ од 15.000 динара половина нечије плате, многима безмало и цела.
Сматрамо да у време економске кризе нико не сме рећи оштећеним грађанима да 15.000 мали износ, упућивати га да покреће приватну парницу, плаћа судске таксе и скупе адвокате само зато што је држава тако прописала законом. Држава мора бринути о својим грађанима и прилагођавати законе у интересу грађана а не у интересу пуњења буџета путем наплата судских такси, или у интересу криминалаца!
Глишо Видовић, председник ССП истиче: „Стиче се утисак да се криминалци мотивишу „да крадуцкају до 15.000 динара“, што им држава својим законима толерише. Запитајмо се само колико смо као друштво огрезли у криминалу и „крадуцкању“ с обзиром да немамо праву слику о криминалу, јер како држава каже свако ко краде, врши преваре или утаје до 15.000 динара – тај није криминалац!“ – истиче Видовић.
Још једном, Синдикат српске полиције даје пуну подршку настојању СВМ да се измени постојећи закон и да се цензус од 15.000 динара бар преполови.
С правом, грађани од полиције и државе очекује ефикасност у заштити своје имовине, а колику и какву ће правну сигурност ова власт пружити грађанима остаје на владајућој коалицији и посланицима у Скупштини!
Број: 14и/012
Београд, 03.02.2012.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ