Skip to main content

Наоружан бомбом и пиштољем држао полицајце као таоце


Синдикат српске полиције (ССП) најоштрије осуђује поступак грађанина који је у Полицијској станици Чукарица наоружан упао у службене просторије, где је као таоце држао један број запослених.
Сматрамо да поступак овог човека, коме је свест и расуђивање очито  поремећено, с обзиром да се одлучио да прети да ће лишити живота невине људе, треба да буде опомена свима нама који радимо у јавној безбедности, да у будућем поступању са странкама будемо много професионалнији, пажљивији и обазривији.

Очито је да су дани безбрижности, када се подразумевало да нико неће напасти полицајце, због онога што јесу и шта представљају, давна прошлост за ову службу, друштво и државу Србију. Све оно што смо некада гледали на филмовима, када су полицајци били нападани, узимали за таоце или убијани, код нас се на жалост претвOрило у свакодневну реалност.
Управо да би се спречили овакви и слични инциденти, Министарство би морало да спроведе озбиљније акције на прикупљању заосталог оружја из прошлих ратова, да појача контролу на улици, у градском превозу, на улазима у објекте, као и да набави орему за откривање наоружања, а запослене боље обучи за овакве и сличне ситуације. Очигледно је да мањак опреме и обуке, носи своје ризике а у најгорем случају то може довести до жртава.
Подсетимо се да је током 2011. године на дужности убијено четири, а рањено три полицијска службеника, да се драстично повећао број напада на полицајце (што је највише за протеклих десет година) а очито решења и даље нема. Из приложеног се види да држава и даље нема адекватан механизам да заштити своје полицајце и грађане. Јер ако се полицајци осећају угрожено и незаштићено, шта ће тек рећи они грађани које полиција треба да штити и осигура њихов мир и спокојство?
Сматрамо да је крајње време да држава и друштво учини много више напора како би постали безбедније друштво у коме влада владавина права, професионализам и усклађени друштвени односи.
Број: 9и/012
Београд, 30.01.2012.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ