Skip to main content

Партијски кадрови у МУП крше Устав Србије? Крши ли га и Крстић?


Синдикат српске полиције до сада је више пута апеловао је на врх Министарства да изнађе решење и превазиђе несугласице око постављења начелника Полицијских управа у Нишу и Новом Саду и тиме омогући несметани и професионални рад полиције.
Чланови Синдиката српске полиције – Синдикалне групе Нови Сад, задовољни су са досадашњим професионалним радом и комуникацијом са Стеваном Крстићем В.Д. начелником Полицијске управе Нови Сад.

Стеван Крстић

Ових дана медији наводе да је „Стеван Крстић дугогодишњи члан Социјалистичке партије Србије што очигледно, без обзира на његову професионалност, не одговара чак ни појединим коалиционим партнерима.“
Полазећи од тога да су новинарски извори тачни и да је тачно да је Стеван Крстић члан Социјалистичке партије Србије, то сасвим оправдава одлуку надлежних да га не поставе на место начелника Полицијске управе Нови Сад, јер за то постоје законске сметње.
Наиме, Уставом Републике Србије, највишим правним актом ове земље, у области која се односи на „Слободу удруживања“ у  Члану 55. (пети став) наводи се да: „Судије Уставног суда, судије, јавни тужиоци, Заштитник грађана, припадници полиције и припадници војске не могу бити чланови политичких странака.
В.Д. Начелника ПУ Нови Сад – Стевана Крстића, молимо да се јавно огласи поводом изнетих тврдњи да је партијски ангажован. Молимо га да јавно саопшти да ли је члан неке партије или није. Уколико докаже да је ванстраначка личност и да током своје каријере није припадао ни једној странци, Синдикат српске полиције је спреман да га јавно подржи. Тада ће мо га сматрати достојним функције, док већ сада можемо рећи да професионално и добро обавља дужност В.Д начелника ПУ Нови Сад.
Синдикат Српске полиције захтева да Министарство унутрашњих послова у складу са Уставом и чланом 55. престане да запошљава и распоређује на кључна радна места чланове и кадрове разних политичких странака, који се најчешће по страначким и коалиционим договорима постављају на најбитнија руководећа места у МУП, док се полицајци-професионалци гурају у запећак јер нису политички подобни!
„Све док се политика, политиканство и партократија, не протера из Министарства унутрашњих послова, и док на челу и у управљачким јединицама полиције не дођу честити, поштени, професионални и политички не активни кадрови, ово друштво неће моћи да се очисти од криминала и корупције! Чланови нашег синдиката залажу се за поштовање закона и владавину права, а не кршење истих.“ – Истиче Глишо Видовић, председник синдиката.   
Број: 65и /011
Београд, 25.12.2011.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ