Skip to main content

Полицајац из Београда извршио самоубиство


Током ноћи, у Београду у улици Кнеза Милоша бр.101, током обезбеђења објекта полицајац  Д.П. стар 26 година, из за сада не утврђеног разлога, пуцао је себи у пределу главе и од задобијене ране касније преминуо.
Синдикат српске полиције, по ко зна који пут апелује на послодавца и државу да конкретно почне да решава проблеме у полицији и предузме адекватне и хитне мере на превенцији и психолошкој подршци припадника Министарства унутрашњих послова.
Напади, убиства и самоубиства у полицији заузимају размере епидемије. Ове године, према нашим подацима пет припадника полиције одузело је себи живот, исто толико их је погинуло на дужности. Десет смртно страдалих полицајаца на дужности, за једну годину, није мала бројка.
Посебно чуђење изазива чињеница да за овај феномен напада убистава и самоубистава у полицији, нико није одговоран! Нити ико у врху МУП, преузима чак и моралну командну одговорност, што је сасвим несхватљиво за једно одговорно друштво! – истиче Глишо Видивић, ВД председника синдиката.
– Полицајци у Србији суочени су лошим менаџментом, а полицајци услед врло честог мобинга и великог стреса који се нагомилава током свакодневног рада  плаше се да затраже психолошку помоћ јер тада креће прогањање од стране већине претпостављених , за сваку „Ф” шифру полицајцу одмах одузимају оружје и возачку дозволу и остављају га незаштићеног на немилост криминалаца, док се преостале колеге томе подсмевају и изостаје њихова подршка која је у таквим ситуацијама пресудна.
Повећан број самоубистава полицајаца, бележи се након 2003. године а колико је тачно њих у протеклих осам година дигло руку на себе знају само у Министарству унутрашњих послова, и они такве податке таје и не желе да саопште јавности.
– Због тога смо се за помоћ обратили и Поверенику за информације од јавног значаја, али ни након тога одговора односно података нема и сумњам да ће их и бити, мада би било добро да јавност једном сазна праву истину о полицајцима који сами на себе дижу руке. Међу нама се само нагађа из којих наших служби има највише жртава односно ко се најтеже носи с обавезама које су безбедносним радницима наметнуте.
Београд,  5. 11. 2011.године