Неправноснажном пресудом Вишег суда у Новом Саду 15.06.2018. године, члан нашег синдиката, колега Милош Грандић, оглашен је кривим за извршење кривичног дела убиство у покушају из чл. 113. а у вези чл. 30. Кривичног законика, у прекорачењу нужне одбране из чл. 19. ст. 3. Кривичног законика, па га је суд осудио на казну затвора са посебним ублажавањем у трајању од 3 године. Пресуда садржи неколико десетина страна образложења, са правним разлозима који нису прихватљиви за наш синдикат. Међутим, коначну реч о правној ваљаности поменуте пресуде даће Апелациони суд у Новом Саду, јер је бранилац нашег колеге, адвокат др Драган Пашић, изјавио жалбу.

Ми, као синдикат, уочавамо да пресуда није праведна и да Виши суд у Новом Саду није имао довољно слуха нити разумевања за поступање нашег колеге које се и правно и животно квалификује као примена нужне одбране. Наиме, наш колега Милош је 19.01.2014. године, у јутарњим часовима, у Новом Саду после вербалне расправе са случајним виновником саобраћајног прекршаја, нападнут од истог и то тако што га је овај металном телескопском палицом ударио неколико пута у пределу рамена. Такво агресивно понашање нападача је створило одбрамбени став код нашег колеге Милоша, па је у тој ситуацији извадио пиштољ, репетирао га и држао увис, са циљем да уплаши нападача и одбије напад. Међутим, догађај је добио ширу размеру тако што је под неразјашњеним околностима, иако то није било Милошева воља, дошло до опаљења метка, чије је зрно окрзнуло чело нападача. Спорно је и то питање, али оно улази у домен права, па га наш синдикат неће посебно коментарисати. Остало је нејасно да ли је нападач од метка добио повреду (која није животно опасна) или од предњег нишана пиштоља.

Све време је наш колега био доследан у изношењу одбране, па је остало потпуно нејасно како је суд могао да закључи да је наш колега прекорачио границе нужне одбране. Напад на нашег колегу сматрамо и нападом на полицију, на службу уопште, јер се он непосредно пре физичког напада, од стране нападача, легитимисао као полицајац. Уместо да нападач промени своје понашање у смислу “одступања” и “повлачења” напада, њега је сазнање да је Милош полицајац још више иритирало и произвело негативне последице. Дакле, мишљења смо да се Милош није легитимисао као полицајац да до наведеног напада не би ни дошло.

Овакво понашање грађана према припадницима полиције изазива забринутост, а истовремено представља и упозорење челним људима задуженим за МУП и полицију. Ако може некажњено да прође напад на полицајца и још да полицајац буде осуђен због тога, онда је сасвим јасно да сваки будући напад на припаднике МУП-а, може проћи некажњено, са још тежим последицама, као што је губитак живота. И Милош је могао да изгуби живот. Телескопска палица представља подобно средство за тешко нарушавање здравља и може да произведе смртне последице. Шта је Милош могао да ради у датој ситуацији: да бежи, да се извињава агресору, да од њега тражи милост… Првостепени суд имплицитно прихвата наведене опције које би обухватиле понашање Милоша Грандића, јер како другачије схватити судски закључак да је Милош Грандић прекорачио нужну одбрану.

Синдикат српске полиције позива одговорна лица у МУП-у и полицији, као и правосуђу да критички анализирају овај догађај који је у првом степену добио неочекивано жељени ток, осуду и казну нашег припадника. Такође, указујемо да принцип поделе власти мора да се поштује, али то никако не значи самовољу тужилачке и судске власти, већ њихово понашање мора бити у границама правних норми.

Овде нећемо стати и инсистираћемо на заштити полицијских службеника. Поводом овог случаја, али и низа осталих, тражићемо хитан састанак са министром унутрашњих послова др Небојшом Стефановићем и министарком правде Нелом Кубуровић.

Председник Синдиката српске полиције
Лазар Ранитовић

Comments

  1. Надамо се да ће бити правде или ће правда остати слепа и неће видети посвећеност полицијских службеника који брину за безбедност ове земље

  2. Treba zabraniti pripadnicima policije da van duznosti nose oruzje,sta su oni bolji od obicnih gradjana pa damogu tako bahato da se ponasaju i sto je najgore svaka susa radi u policiji i nose oruzje ko kauboji a vecina njih ne bi prosla ni lekarski za nosenje oruzja.

    1. Po zakonu policajac je duzan da reaguje i kada je u civilu. Sto znaci da ako policajac koji je slobodan tj nije na diznosti uoci neku nepravilnost duzan je da reaguje u suprotnom odgovara po zakonu. Ja bih voleo iskreno da se policija ukine i onda da tako pametni gradjani kao ti zive u super organizovanoj Srbiji pa bi video kako bi ti bilo lepo i kako bi ziveo u nirvani. Muka mi je vise od pametnjakovica.

  3. Kako vas nije sramota tom decku su bahati ljudi ubili brata on se decko samo branio a sada ga osudjuju kakva smo mi država pravda za granica

  4. Пресуда суда је порука свим полицсјцима да не треба да врше своју дужност, а да ће за вршење исте бити строго кажњени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *