Председник Републике Србије
Генерални секретаријат председника Републике
Канцеларија ордена
 Госпођа Оливера Пантелић Глигорић – шеф Канцеларије ордена
 Предмет: Предлог за доделу одликовања

Поштована госпођо Пантелић Глигорић,
Испред Синдиката српске полиције осећам велику обавезу да сходно Члану 14. Закона о одликовањима Републике Србије, Комисији за одликовања, предложим за доделу адекватног одликовања полицијске службенике и цивилно лице, који су током 2011. године убијени и рањени на дужности.

На жалост, гледајући из угла полицијских службеника 2011.година је била је веома тешка и кобна с обзиром да је убијено и рањено највише полицајаца за последњих десет година.
Желим да истакнем да су на дужности убијена четири, док су тројица полицијских службеника рањена током обављања редовних полицијских послова и задатака.
Помажући полицајцима на дужности, што је у данашње време веома ретко, тешко је рањен и један цивил.
Синдикат српске полиције предлаже да се постхумно одликују смртно страдали полицајци:

  1. полицајац Синиша Хрњез
  2. полицајац Слободан Цветић
  3. полицајац Александар Ркман
  4. полицајац Предраг Јаћовић

Такође, предлажемо да се одликују рањени:

  1. полицајац Саша Маринковић
  2. полицајац Милорад Филиповић
  3. грађанин Бојан Гајић
  4. полицајац Иван Радин
Наши хероји за медаљу

 Образложење:

 Синиша Хрњез смртно је настрадао 30.октобра 2011. године приликом рутинске интервенције због кућне свађе у Лединцима крај Новог Сада, када је Срећко М. у гаражи своје куће бацио ручну бомбу на полицијску патролу.
Слободан Цветић преминуо је услед последица рањавања 25.октобра 2011. године. Цветић је са колегом Филиповићем интервенисао у Комерцијалној банци у Београду по дојави грађанина Гајића (који је и сам рањен) да је у току пљачка банке. Патрола полиције ушла је у банку како би спречила пљачку и том приликом на њих је пуцао Игор Кахвеџић – осумњичен за плачку банке. Том приликом Кахвеџић је смртно ранио полицајаца Цветића, док је тешко ранио грађанина Гајића и полицајаца Филиповића.
Александар Ркман настрадао је на дужности приликом интервенције 21.јула 2011. године у Синђелићевој улици у Зрењанину. По наредби суда, полицајајци су интервенисали и покушали да лише слободе Горана Петровића из породичне куће његовог оца. Петровић је пружио је отпор полицији и ватреним оружјем пуцао на полицајца Александра Ркмана где га је усмртио на лицу места, док је полицајца Ивана Радина ранио.
Предраг Јаћовић страдао је на дужности 16. јула 2011.године у Полицијској испостави у Змајеву. Трагедија се догодила када је из не утврђених разлога његов колега Саша Рамић, с којим је радио претходне две године, испалио хитац који га је погодио у главу. Лекари хитне помоћи указали су Јаћовићу помоћ на лицу места, након чега су га хитно пребаци у Клинички центар Војводине, где је подлегао повредама.
Саша Маринковић је тешко рањен 30.октобра 2011. године приликом рутинске интервенције због кућне свађе у Лединцима крај Новог Сада, када је Срећко М. у гаражи своје куће бацио ручну бомбу на полицијску патролу.
Милорад Филиповић рањен је 25.октобра 2011. године у Београду. Филиповић је са колегом Цветићем интервенисао у Комерцијалној банци у Београду по дојави грађанина Гајића (који је и сам рањен) да је у току пљачка банке. Патрола полиције ушла је у банку како би спречила пљачку и том приликом на њих је пуцао Игор Кахвеџић – осумњичен за плачку банке. Том приликом Кахвеџић је смртно ранио полицајаца Цветића, док је тешко ранио грађанина Гајића.
Бојан Гајић рањен је 25.октобра 2011. године у Београду док је помагао у спречавању пљачке Комерцијалне банке у Београду. Гајић је зауставио патролу полиције, полицајца Слободана Цветића и Милорада Филиповића и помогао им у спречавању пљачке где је и сам тешко рањен. На њих је пуцао Игор Кахвеџић – осумњичен за плачку банке. Том приликом Кахвеџић је смртно ранио полицајаца Цветића, док је ранио и полицајца Гајића.
Иван Радин рањен је на дужности приликом интервенције 21.јула 2011. године у Синђелићевој улици у Зрењанину. По наредби суда, полицајајци су интервенисали и покушали да лише слободе Горана Петровића из породичне куће његовог оца. Петровић је пружио је отпор полицији и ватреним оружјем пуцао на полицајца Ивана Радина где га је ранио, док је полицајца Александра Ркмана усмртио.
Надам се да ће Комисија узети у обзир и размотрити наше предлоге како би се наши хероји адекватно наградили с обзиром да су овој држави понудили или дали једино вредно што су имали – своје животе!
С поштовањем,
Председник синдиката
Глишо Видовић
Београд, 30.01.2012.год.

Comments

  1. a sto se ne predlozi moj pokojni tata Jovanovic Nebojsa koi je isto stradao na duznosti 1995 godine ,on je svoj zivot ostavio u policiji a ja od policije dobio samo sipak,izem ti drzavuili moj kum koi je poginuo na kosovu Miskin Zdravko na njih ste zaboravili dajte i njima neku medalju da nemislimo da ste ih zaboravili.

  2. Komisiski svi koji su poginuli i ranjeni tokom obavljanja sluzbene duznosti na odbrani suvereniteta Srbije u ratnim i mirnodopskim ,a tom prikom su zaboraljni t.j.ucinjena prema njima nepravda zbog necijeg propusta i neodgovornosti pretpostavljenih ,a na inicijativu onih koji su bili sa njima najblizi i znali da su svojim ucescem zasluzni za odlicija koja su zbog vremena u kojim smo ziveli obescastili takve ljude ,Veoma lepo i sad uvidjamo da drzava ispravlja greske koje su ucinjene prema tim ljudima ..Borcima,Herojima .!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *