Skip to main content

Саобраћајцима угрожена безбедност због неадекватне опреме


Синдикат српске полиције обавештава јавност да је припадницима саобраћајне полиције, Полицијске управе Нови Сад озбиљно угрожена безбедност приликом регулисања саобраћаја с обзиром да полицијски службеници не поседују адекватну  одговарајућу заштитну опрему приликом регулисања саобраћаја.
Да подсетимо, у периоду од 15. до 29. јануара 2012. године у Србији се организује десето европско првенство у рукомету, један од градова домаћина је и Нови Сад. Министарство унутрашњих послова преузело је на себе одговорност да ову спортску манифестацију обезбеди по свим европским стандардима. На жалост, и у овом случају пракса је показала да нам поред добре воље, недостаје и одговарајућа лична заштитна опрема за полицијске службенике.
Новосадска Синдикална група Синдиката српске полиције и њен председник Ненад Љубишић више пута до сада, апеловао је и тражио од надлежних у МУП да се припадници саобраћајне полиције адекватно опреме за редовне и ванредне задатке. На жалост, реакција надлежних у МУП и набавка опреме је изостала.

Полицајци су приликом ванредног ангажовања за потребе 10. Европског првенства у рукомету и редовног задатка, изложени великој опасности приликом регулисања и заустављања саобраћаја да буду повређени јер су не уочљиви возачима на путу. Највећи проблем је недостатак батеријских лампи за регулисање саобраћаја, рефлектујућих нарукава и белих навлака за шапке и друге опреме.
Синдикат српске полиције најоштрије осуђује небригу врха Министарства да своје раднике опреми одговарајућом заштитном опремом, а посебно што флагрантно и директно крши Закону о безбедности и здравља на раду, доводећи своје раднике у животну опасност.
Синдикат српске полиције, ће уколико се радници под хитно не опреме одговарајућим заштитним средствима батеријским лампама поднети захтев Инспекторату за рад и Управи за безбедност и здравље на раду, Министарства рада и социјалне политике да под хитно изврши контролу примене закона у нашем Министарству.
Нашим члановима и свим запосленима препоручујемо да уколико постоје законски разлози да ако радницима прети непосредна опасност по живот и здравље због не спровођења прописаних мера за безбедан и здрав рад – прекину рад, док послодавац не обезбеди законски прописану личну заштитну опрему!
Број: 2и /012
Београд, 17.01.2011.год.
 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ