Skip to main content

Скинути ознаку тајности са ситематизације радних места у МУП


Синдикат српске полиције (ССП) затражио је данас од министара Ивице Дачића да укине ознаку поверљивости са новог „Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.“
Подсетимо, ових дана посредством медија  обелодањени су делови Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова Републике Србије који носе ознаку „Службена тајна“ и „Строго поверљиво“.
Председник ССП Глишо Видовић истиче: „Сви разлози за постојање степеновања поверљивости су престали јер је су делови документа јавно објављени и у целости постали доступни већем броју новинара.
Да не би дошли у парадоксалну ситуацију, да је систематизација доступна новинарима а притом да није доступна овом синдикату и полицијским службеницима, тражимо да се са ње укине ознака и степен поверљивости!“
Синдикат српске полиције одувек се залагао за јаван и транспарентан рад Министарства и полиције јер представљамо јавну службу – у служби грађана,  управо због тога логично је да рад јавних служби буде јаван и транспарентан.
Свака тајност и немогућност запослених и цивила да виде и конкуришу за радна места у овом Министарству ствара услов за сумњу на постојање системске корупције у врху МУП и друге спекулације.
Такође, због тајности систематизације суочени смо са огромним проблемом јер се не може извршити процена ризика за свако радно место, како то Закон о безбедности и здравља на раду налаже, јер сертификоване фирме која би требале да ураде процену ризика не могу добити систематизацију с обзиром да је документ проглашен службеном тајном и поверљивог је карактера, самим тим долазимо до не поштовања закона и угрожености радника министарства.
Поставља се питање коме је у циљу да систематизацију радних места у МУП прогласи и степенује као тајну и шта се тиме добија, осим изазивања сумње радника и грађана на системску корупцију.
Синдикат српске полиције очекује подршку свих организација у настојању да се са овог документа скине ознака поверљивости.
Број: 5и/012
Београд, 25.01.2012.год.