Skip to main content

ТРАЖИМО ХИТНУ СМЕНУ НАДЛЕЖНИХ У СВС!!!


Нишка Бања, 27.07.2018. године – Око 20,00 часова на задњем спрату запуштеног хотела “Партизан” избио је пожар. На терену су одмах изашла 3 возила са 6 ватрогасаца и 3 возача, али то није било довољно, јер се пожар брзо проширио и на други део хотела. Након каснијег доласка још 10 ватрогасаца и 4 возила, пожар је локализован, али тек у раним јутарњим часовима. Срећом, у овом догађају није било повређених, а настала је велика материјална штета. 

Шта је то утицало да на гашењу овог пожара, на почетку интервенише само 6 ватрогасаца? Мали број људи, природни одлив или можда нечија лоша организација у раду?  Како би добили одговоре на ова питања која нас занимају, вратићемо се неколико месеци уназад.

Евидентно је да је услед нечијих пропуста и грешака који се и дан данас гурају под тепих, у Управи за ванредне ситуације у Нишу настао велики проблем са вишком радних сати запослених. Наиме, Синдикат српске полиције већ дужи период на састанцима са послодавцем и руководством СВС покушава решити ову ситуацију, у корист свих. Нажалост, и поред свих напора, очигледно је да не постоји воља друге стране.

Инсисистирали смо на склапању Споразума и исплату вишка радних сати ватрогасцима. Од свега тога, добили смо обећања да ће “све то бити решено”. И решено је. Стручњаци се досетили и ватрогасцима дали слободне дане, мимо свих законских и подзаконских прописа и њихове сагласности. То је допринело смањењу броја ватрогасаца по четама. Како је све то текло:

11.06.2018. године – Заменик начелника СВС Горан Николић  је на званичном састанку у Кабинету министра обећао “За најкасније две недеље биће обрађени сви поднети Захтеви за склапање споразума о вансудском поравнању”.

25.06.2018. године – Председник ССП РЦ Ниш Дејановић Славиша дописом 01/20/18  упозорава начелника УВС Ниш господина Срђана Митровића на незаконито поступање  непосредних рукововодиоца у СВС Ниш, који су запосленима наметали потписивање Захтева за коришћење одсуства са рада у размери 1:1. Наравно  и то није било у складу са прописима   

10.07.2018. године – Од надлежних из Сектора за људске ресурсе добијамо обећање да ће Споразуми бити понуђени запосленима, а представницима СВС преносимо у детаље незаконита поступања у УВС Ниш, са очекивањем да ће ову грешку отклонити.

До дана данашњег, Споразуми нису понуђени, а запослени су добили слободне дане, мимо поднетих захтева. Управо је непоступање по законским прописима индиректно довело до ширења овог пожара.

Ватрогасци-спасиоци целе ноћи су се успешно борили са пожаром и дали смој максимум. Њиховом заслугом, овог пута није било људских жртава. Због свега овога, Синдикат српске полиције захтева испитивање одговорности и  уколико постоји основа, колективну смену:

  • – Заменика начелника СВС Горана Николића;
  • – Начелника Управе за ванредне ситуације у Нишу Срђана Митровића;
  • – Команданта Ватрогасно спасилачке бригаде Ниш Срђана Николића;

Председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић је поводом овог случаја изјавио:
Драге колеге, ви сте главна и одговорна лица на својим положајима и сносите одговорност за своје поступке и процене. Овог пута, ваше лоше процене у организацији рада и непоступање по правним прописима,  довело је до настанка само материјалне штете и пуком срећом без жртава.  Како се не би ослањали на срећу, већ искључиво на професионалност и законитост у поступању, тражићемо од Сектора унутрашње контроле испитивање ваше одговорности. Велику захвалност дугујете и ватрогасцима-спасиоцима који су читаву ноћ гасили пожар. Да није било њих, можда би ви, руководиоци, неки људски живот носили на души “.

Како је све то изгледало на терену можете видети на видео снимку:

Служба за информисање ССП

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ