Skip to main content

Тимочка Крајина: са члановима и активистима!


Тимочка Крајина, 31.10.2017. године, – Делегација Синдиката српске полиције коју је предводио председник Лазар Ранитовић извршила је обилазак чланова и активиста у Тимочкој Крајини. Са Ранитовићем су колеге у Зајечару и Неготину посетили и заменик председника Миле Лазаревић и члан Главног одбора синдиката Дарко Оцокољић.

Непосредни повод овој целодневној посети био је сурет са председником уружења грађана „Дијаспора источне Србије“, господином Боривојем Крекуловићем. То удружење је, препознавши све материјално-техничке тешкоће са којим се сусрећу запослени у полицији, издвојило значајна средства и донирало вредну опрему која ће олакшати свакодневни рад и поспешити функционисање службе. Самим тиме и свеукупна безбедност грађана Неготина и околине биће на вишем нивоу. Иницијатор и главна карика у споју полиције и наведеног удружења јесте Игор Ђурђевић, председник Полицијског синдикалног покрета из Неготина, са којим ССП, односно наш председник РЦ Бор Мирослав Стојимировић, има одличну сарадњу. Заједничке акције наша два синдиката у том граду представљају прави пример и пут којим треба да крену и друге синдикалне организације широм Србије.

Боривоје Крекуловић и Мирослав Стојимировић

На радном састанку одржаном у великој сали Скупштине општине Неготин био је присутан велики број полицијских службеника из Неготина. Такође, дошле су и колеге из Мајданпека предвођене нашим активистом Игором Петровићем. Председник ССП Лазар Ранитовић је присутнима предочио тренутну ситуацију у нашем министарству, новости које ће нам донети најновије измене и допуне Закона о полицији, али и наша очекивања по питању преговора и потписивања новог Посебног колективног уговора.

Мирослав и Игор Ђурђевић

Ранитовић је посебно истакао чињеницу да ССП тренутно броји преко 18% запослених у МУП, или нешто преко 7300 запослених, што представља више од 1000 чланова преко оне магичне границе која дели репрезентастивне синдикате од оних других и која даје право колективног преговарања. Сматрамо да ћемо до склапања новог ПКУ добити статус репрезентативног синдиката упркос бројним нападима на наш синдикат и опструкцијама од стране већине других синдиката, међу којима предњачи, пре свих, један тренутно репрезентативан. Но, упркос свим нападима и „куповини“ неких наших активиста, који су поклекли пред неодољивим понудама слатког живота или пред претњама и уценама, ССП је свакодневно јачи и бројнији. Синдикат српске полиције је већ репрезентативан у очима својих чланова, али и у очима послодавца који је сведок наше искрене борбе за права запослених. На том путу ће ССП унети новине, неће се аутистично затворити у себе и љубоморно чувати екслузитивитет колективног преговарања, већ ће позвати све мање синдикате да идејама и предлозима дају свој допринос за опште добро. Са том идејом и обилазимо наше чланове, да саслушамо људе, прибележимо предлоге и упамтимо предлоге, пазећи да не поновимо грешке других синдиката. ССП ће изборити ПКУ који ће одсликавати очекивања већине запослених!

Као највећи проблем с којим се сусрећу запослени у Неготину и Мајданпеку намеће се питање неусловних радних просторија и слабог грејања, што без помоћи виших инстанци није могуће решити. Али оно што је проблем, лако решив, уз мало добре воље и разумевања старешина, јесте питање прековременог рада припадника ИЈП. То свакако није проблем који зависи од више силе и ССП ће га решити у разговору са руководством Полицијске управе или Дирекције полиције и Кабинета министра, уколико буде потребно. Једноставно, рад преко 12 сати дневно, урачунавајући ту и време проведено у путу до и са места ангажовања, јесте прековремени рад. Министар је послао јасну и прецизну депешу и заиста нема разлога да је старешине тумаче и крше – потребно је само да поступе по инструкцији.

Игор Петровић из Мајданпека добио је признање од председника РЦ Бор.

Посету Неготину смо искористили и за сусрет са представницима Удружења „Чепом до осмеха“ од којих смо добили признање за досадашњи допринос. Такође смо размотрили могућности даље сарадње и ширења те идеје међу запосленима у МУП. О томе ће уследити и посебан текст на нашем сајту.

Одлазак у Тимочку Крајину је искоришћен и за обилазак наших колега ангажованих на контроли и спречавању илегалних прелазака државне границе. У разговору са њима упознали смо се на лицу места са свим невољама које тај рад прате и предузели смо конкретне кораке како би им колико-толико помогли и олакшали рад.

У Зајечару је наша посета изазвала заиста велику медијску пажњу а изјава председника Ранитовића емитована је у свим ударним вестима локалних телевизијских кућа. У разговору са члановима, добили смо уверавања да је већина запослених згрожена поступком наших дојучерашњих активиста који су, баш попут правих политичара, преко ноћи променили дрес и приступили другом синдикату. Већина наших чланова није поверовала у приче да се синдикат распада и гаси, како им је иначе презентовано од људи којима су до јуче веровали. Мањи број људи је поверовао, кренуо за њима али већ има показатеља да се осећају изневерено и преварено. Наредне недеље ће руководство ССП одржати још један састанак са чланством у ПУ Зајечар, предочити планове за наредни период, изабрати ново руководство у том граду и наставити са даљим радом.

Како смо већ рекли, свако иде тамо где му је место и где мисли ће му бити боље. Онима који сада од нас одлазе, када је тешко и кад права борба тек предстоји, вероватно никада и није било место у нашим редовима! А када нам и званично буде признат статус репрезентативног синдиката, верујемо да ће бити покушаја прелетања у супротном смеру, но то неће бити могуће! Ко је са нама данас, тај ће нам требати и сутра, тог ценимо и поштујемо!

ССП никада неће дати свој потпис на план отпуштања радника, неће дати потпис на умањења стечених радних права!

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ