Skip to main content

29.МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР „ЖЕЉКО СИМИЋ“


УЖИЦЕ- ДВОРАНА „ВЕЛИКИ ПАРК“-26.април 2024.године

Синдикaт српске полиције не заборавља, то је показао 26.априла у Ужицу у част Жељка Симића али и у свим градовима током године где у част хероја који су животе дали за отаџбину одржава меморијалне турнире.
Церемонији отварања овог спортског догађаја су поред, породице Жељка Симић, руководства ССП на челу са председником ССП Лазаром Ранитовић, 18 екипа у малом фудбалу присуствовали и: начелник ПУ Ужице Милован Кнежевић, начелник Одељења полиције ПУ Ужице Владан Дерикоњић, начелник Одељења криминалистичке полиције ПУ Ужице Мирослав Голубовић, начелник Одељења саобраћајне полиције Дарко Драговић, командир Полицијске испоставе за безбедност на железници Александар Коловић, помоћник командира ПИ за безбедност на железници Ана Пантић, заменик градоначелника града Ужице Драгољуб Стојадиновић, градски већник за спорт Ратко Трмчић и директор ЈКП „Велики парк“ Ненад Ђокић.
Након интонирања химне Србије, одавање поште Жељку Симићу и свим херојима који су животе дали за своју земљу уследила су краћа обраћања присутних.
Председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић је на почетку говора поздравио породицу Симић, представнике града Ужице, начелника ПУ Ужице, госте, колегинице, колеге и чланове синдиката и захвалио им се што су тог дана сви у Ужицу како би се присетили Жељка и свих хероја који су животе дали за бољу Србију. Током даљег обраћања Ранитовић се присетио тог 29.априла 1995.године када је Жељко, како је рекао, на пречац подигнут да оде на браник отаџбине како би обавио службени задатак одакле се није вратио јер се бацио на бомбу која је пала међу колеге и тако заштитио друге јер је видео да њему нема спаса и тако је једини он у тој акцији настрадао. Ранитовић је напоменуо да је то стварно жртва која мора да се поштује и да се цени и да ће Синдикат српске полиције наставити да се бори да убеди МУП и Министарство просвете да у уџбеницима које изучавају полазници ЦОПО, СШУП и КПУ, изучавају оно што је урадио Жељко, колега Грандић у Новом Саду, колега Стаменковић у Власотинцу, колега Ђурђевац у Зајечару и други наши хероји чиме ће младе колеге кроз изучавање и обуку стећи потребна знања да сутра у својим задацима не направе исту грешку, јер како је рекао, то је наш задатак и то морамо да урадимо. На крају председник ССП је напоменуо да ће настојати код града Ужица, иако је то пре 3-4 године већ иницирано, да баш због ове Жељкове жртве једна улица у Ужицу добије назив по њему јер је то заслужио и да се нада да ће то препознати људи из овог града. Ранитовић се захвалио још једном и пожелео леп и угодан дан у Ужицу и замолио учеснике да турнир не буде про-форме већ да се боре за сваку лопту како се и Жељко борио као и све наше колеге.

Начелник ПУ Ужице Милован Кнежевић је у свом обраћању у име Полицијске управе Ужице и своје лично име поздравио све присутне и захвалио се што су се у том броју одазвали на ову манифестацију, број који говори да све колеге, припaадници МУП-а који су дали своје животе у претходним годинама за добробит Србије за добробит нашег министарства никада неће бити заборављени. Начелник Кнежевић је свима пожелео фер и коректно такмичење и да најбољи победи.
Господин Стојадиновић заменика градоначелника града Ужице, поздравио је све присутне и истакао да велики људи никада не умиру и живе онолико колико живе и њихова дела а да је оно што је Жељко урадио је заиста вечно, да ће живети вечно у нашим сећањима али и после нас зато што је дао живот за своју отаџбину. Стојадиновић је даље наставио да присуство свих говори о томе колики је Жељко био и у то име се захвалио у име града Ужице и своје лично име што сви заједно чувамо успомену на Жељка и на крају закључио да се учесници на турниру боре, како је то и Лазар председник ССП рекао, за сваку лопту да се боре за Жељка и за све оне који нису више са нама и који су заслужни што су сви данас овде и што је Србија данас у облицима у каквим јесте и прогласио турнир отвореним.

Након отварања манифестације представници ПУ Ужице, града Ужице и ССП су положили венце на спомен плочи у седишту Полицијске управе Ужице.

Жељко Симић је 29.априла давне 1995.године отишао на извршење службеног задатка и није се вратио јер је помогао другима иако је себе изложио ризику. Ужице је посетило 18 екипа малог фудбала из свих крајева Србије иначе припадника МУП-а, из Шапца, Лознице, Малог Зворника, Љубовије, Краљева, Г.Милановца, Крагујевца, Ниша, Чачка, Чајетине, Новог Сада, Косјерића, Београда, Бајине Баште, Пријепоља, Алексинца, Аранђеловца, Ивањице поред којих је учествовала екипа „Жељко Симић“ али и екипе које су представљале РЦ Ужице.

Све је протекло фер и у спортској атмосфери уз другарство и колегијалност за памћење. На теренима колеге се нису штеделе тако да је прво место на овој спортској манифестацији узела екипа РЦ Нови Сад, друго РЦ Ужице , треће је заузела екипа СГ ОЖ Београд док се на четврто место пласирала екипа Рекреативно из Ужица.
Када је у питању спортско понашање које се највише огледало у правичности, самоконтроли, храбрости и упорности на овом турниру заузела је екипа РЦ Чачак – ФЕР ПЛЕЈ.

Међу играчима највише се истакао Милан Глишић из друго пласиране екипе РЦ Ужице, највише погодака је постигао играч ОЖ Београд Предраг Павловић а као голман доминирао је Борислав Савић из победничке екипе РЦ Нови Сад.
Признање за најбољег судију током овог турнира добио је Борко Ђурић за сјајно обављен посао што је на крају и пресудило избору.
Организатор односно РЦ Ужице на челу са председником Бојаном Гогић се захвалио свим РЦ са подручја Србије што су се одазвали у част хероја полиције и представницима екипа које су учествовале уручио тим поводом захвалнице.

На завршној вечери поводом Меморијалног турнира „ЖЕЉКО СИМИЋ 2024“ порука Синдиката српске полиције свим колегама је: ХРАБРОСТ СЕ НАЛАЗИ НА НЕОЧЕКИВАНИМ МЕСТИМА!

 

Шеф Службе за информисање ССП
Жељко Благојевић